reklama

Jsou ryby opravdu tak zdravé? Pozor na alergie i otravu

Jako všechno dobé na světě mají i ryby své horší stránky. Zaskočit vás může alergie i nepříjemné zažívací obtíže.

Foto: Thinkstock

Na dovolené se snadno dáme zlákat vůní čerstvě grilovaných ryb. Po obědě v plážové restauraci vás však může nepříjemně překvapit alergická reakce, kterou jsme vůbec nečekali. 

Ryby jsou totiž 5. nejčastějším alergenem a odborníci odhadují, že alergií na ně v České republice trpí 50 000 lidí. Alergii vyvolává bílkovina parvalbumin, která je obsažená v bílém rybím mase.

Zkuste to nejdřív doma

Nesnášenlivost se projevuje žaludečními obtížemi, průjmem, kopřivkou nebo dušností. Pokud mají děti silnou alergii, může nepříznivou reakci vyvolat pouhé nadýchání se výparů nebo samotný kontakt kůže s rybou. Parvalbumin obsahuje maso sladkovodních i mořských ryb.

Doporučujeme: Je rybí maso drahé? Nakupujte chytře

"Lidé s mírnou alergií někdy snáší alespoň ryby s převahou červeného masa, jako je tuňák nebo mečoun. Naopak největší potíže alergikům činí treska, mořská štika a makrela. Rodiče by proto svým dětem neměli dávat ochutnat rybu poprvé na dovolené," upozornil alergolog a imunolog MUDr. Radek Klubal, předseda občanského sdružení Máša zaměřující se na pomoc lidem s alergiemi. Pamatujte, že alergie se může poprvé projevit v kterémkoliv věku - tedy i když jste dávno dospělí!

Podle čeho vybrat?

Pokud vám rybka nezpůsobuje alergii, jezte ji co nejčastěji. Jejich maso je dietní (to platí o sladkovodních i mořských), takže do sebe dostanete méně kalorií. Také obsahují omega 3 mastné kyseliny, které výrazně snižují riziko nemocí srdce a celé kardiovaskulární soustavy. To platí však platí víceméně jen o těch mořských.

Jistá opatrnost je na místě i ohledně obsahu rtuti. Maso žraloka, mečouna i velkých sladkovodních dravých ryb (štiky, candáta, bolena) jí v sobě mají hodně.

Nezapomeňte, že smažené rybí prsty nemají s rybou a ani se zdravou stravou celkově nic společného. Domů si přineste raději celé kusy. Ale jak si je správně vybrat? Už při koupi mořské ryby v obchodě si všímejte údaje, jakými úpravami už prošla.

Je zčerstvělá ryba čerstvá?

Převoz mořských ryb do ČR se řídí příslušnými předpisy pro skladování a dopravu poživatin. Teplota v převážecím voze tak nesmí vyšplhat nad 5 °C a předepsané je i přesné množství ledu v poměru k váze ryb. Množství ledu je stanoveno také na základě venkovní teploty. Když je vyšší, v převážecím voze se musí zvýšit i počet ledu.

Na pultech českých obchodů můžeme najít ryby tepelně upravené čtyřmi způsoby: buď čerstvé chlazené ledem, zčerstvělé, mražené, nebo takzvané seafrozen. Pozor je třeba si dát na ryby označené jako zčerstvělé.

"Jedná se o původně zmrazené ryby, které prodejci následně rozmrazili. Tato praxe není zakázaná, je však potřeba, aby bylo jasně uvedeno, že se jedná o rybu rozmraženou. Česká legislativa totiž uznává jako rybu čerstvou pouze tu, která je udržovaná chladem a není v průběhu skladování zamražena. Rybu označenou jako "zčerstvělá" však může zákazník mylně považovat za čerstvou," upozorňuje Marek Sedlák z rybí restaurace Nordsee.

Vykuchat a do lednice

Nevýhodou ryb je, že se kazí rychleji než jiné maso. Způsobuje to přítomnost vysokého obsahu vody a psychrofilních mikroorganismů. "Špatně a dlouho skladované ryby mohou být nositeli různých bakterií, z nichž nejrozšířenější je bakterie Salmonella," upozorňuje Marek Sedlák.Tato bakterie stále způsobuje nejvíce případů onemocnění jídlem.

Čerstvé ryby tedy ideálně konzumujte co nejrychleji po zakoupení. Pokud je chcete přece jen uchovávat, jednou z možností je rybu zabalit do namočené a vyždímané utěrky, vložit do mísy a přikrýt fólií.

Mísu pak uchovávejte v lednici ideálně při teplotě 0 °C. Dejte ji tedy do spodní části lednice, kde je teplota nejnižší. Utěrku je lepší každý den znovu přemáchnout a vyždímat. Takto vám ryba vydrží v lednici bez úhony zhruba tři dny a okolní potraviny zůstanou chráněny před jejím charakteristickým pachem. "Rybu je navíc rozhodně lepší uchovávat vykuchanou, vnitřnosti se totiž rychleji kazí a znehodnocují okolní maso," dodává Marek Sedlák. 

Čerstvá ryba voní po moři

Čeho si všímat v obchodě, radí odborník z rybí restaurace:

  • Pokud rybu kupujete vcelku, měla by mít neporušenou, napjatou kůži s kovovým leskem a malým množstvím hlenu. Šupiny nesmí odpadávat. Oči by měly být lesklé, jasné a hlavně nezkalené. Žábry mají být výrazně červené nikoliv vybledlé.
  • Při koupi filetu se zaměřte na to, jestli má maso jednotnou barvu bez výrazných hnědých nebo žlutých flíčků a jestli je pevné.  Čerstvá ryba nikdy není cítit rybinou nebo po čpavku, ale její vůně by měla být svěží, neutrální s nádechem moře
  • Nejvhodnějším typem mražených ryb je kategorie "seafrozen", což znamená, že ryba byla zamrazena ještě na moři. Nikde tedy dlouho neležela a nebylo s ní delší dobu nevhodně manipulováno. Přestože na obalech většinou údaj o způsobu zamražení chybí, právě kategorií "seafrozen" se výrobci obvykle rádi pochlubí. Před přípravou ji nechejte zcela rozmrazit přirozeným způsobem. Rozmrazování v teplé vodě odborníci nedoporučují, ničí se tak dobré vlastnosti rybího masa.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Jak grilovat ryby: Příprava, koření a výběr ryb

Hubnutí po padesátce: Triky, které pomohou

Malá prsa - méně sexu, věří Češky. Právem?

reklama
reklama
reklama