Jíte zkažené jídlo? Na době spotřeby nezáleží
Jak dlouho vydrží koření, těstoviny, mouka, nebo třeba med, když je z původních obalů přemístíte do ozdobných boxů?
Víte, jak dlouho vydrží koření, které z původního obalu nasypete do ozdobné dózy? A co třeba těstoviny nebo rýže, které skladujete ve skleněných nádobách? A co takové ořechy, ovesné vločky nebo třeba mouka?
Přijdete domů z nákupu, a maximum potravin uklidíte do nejrůznější krabiček, boxů a dóz, protože kdo by chtěl mít spíž plnou ošklivých, většinou igelitových obalů? Všechno pak působí tak uklizeně a přehledně, tak proč na tom hledat problém?
Protože jakmile jakýkoli obal roztrhnete, v podstatě přestává platit datum spotřeby na něm uvedené. Jste si tedy jistí, že ve svých krásných dózách nemáte jídlo, které by tam už dávno být nemělo?
Čtěte také: Zjistěte, která jídla vám škodí nejvíc
A i kdyby náhodou i po uplynutí té ideální doby spotřeby vypadalo a chutnalo stejně, je lepší mít se na pozoru ze zdravotních důvodů. Například staré ořechy podle The Telegraph přispívají ke vzniku rakoviny.
Mimochodem, i v případě, že následující údaje velmi dobře znáte, ujistěte se, že mezi jednotlivým plněním vašich dóz, je vždy pečlivě vymyjete, aby v něm nezůstávaly zbytky starého jídla a nemíchaly se s tím čerstvým...
Takže co jak dlouho vydrží a kdy je lepší to zahodit, nebo rychle sníst?
- Zmíněné ořechy byste neměli mít doma déle než jeden měsíc, pokud nejsou důkladně zabalené a na obalu není uvedena jiná informace.
- Sušené bylinky byste měli spotřebovat dříve než uplyne jeden rok. Poté ztracejí svou chuť a v jídle je prakticky necítíte.
- Hnědou rýži raději spotřebujte do tří až šesti měsíců. Naproti tomu bílá rýže vydrží i čtyři roky.
- Mouku byste měli skladovat maximálně půl roku, protože se v ní rád ubytovává nnejrůznější hmyz.
- Těstoviny mají to nejlepší za sebou, když už je máte v dóze jeden rok. Po uplynutí téhle doby hůř drží tvar, když je potom vaříte.
- Čaj byste měli vypít do tří měsíců, pokud už jste rozdělali původní balení, a platí to i o čaji v jednotivých sáčcích. Poté začne chutnat i vonět úplně jinak, než jak by měl.
- Med vydrží sice roky, než ho otevřete, ale jak sklenici jednou povolíte, měli byste ho sníst do šesti měsíců. Zároveň byste do něj měli sahat jen čistým nožem nebo lžící, aby se v něm kvůli nečistotám nezačaly tvořit sice neviditelné, ale škodlivé mikroorganismy.
- Rostlinný olej spotřebujte do roka a raději ho nikam nepřelévejte. Do původní lahve se totiž dostane jen minimum vzduchu, a tím déle vydrží.
- Kostkový cukr je vyráběn tak, aby si zachoval svoji chuť zhruba jeden rok, i když jste ho přesypala do cukřenky.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:
11 věcí, které si určitě nedávat před spaním
Petr Havlíček: Nevečeříte? Pak se nevyspíte!
5 raw receptů, které vám změní život