reklama
 

5 raw receptů, které vám změní život

Syrovou stravu by neměli jíst jen vitariáni a vegani. Vyzkoušejte 5 raw receptů, které vám změní život.

Foto: ISIFA/Thinkstock

Raw neboli syrová strava by neměla být záležitostí jen vitariánů či veganů. I ostatním zpestří jídelníček a tělu dodá látky, které jsou potřebné pro kvalitní život.

Co je vlastně raw food? Jde o přirozeně syrovou - živou stravu, která neprošla tepelnou úpravou (zahřátí nad 45 °C). Je plná aktivních enzymů, minerálů, vitaminů a kvalitních živin. A jak upřesňuje web rawsuperfood.cz, studie uvádí, že se teplenou úpravou mění nutriční hodnoty a ze zásadotvorných potravin se stávají kyselinotvorné, které dráždí žaludeční šťávy a může být po nich těžko a pálit žáha.

Pro začátek můžete vyzkoušet 5 raw receptů a uvidíte, že jsou chutné, nebudete se cítit tak unavení a zvládnete náročné pracovní nasazení.

Živý hamburger

Neumíte si představit tuto pochoutku bez hovězího masa? Překvapí vás!

Budete potřebovat:

  • 1 šálek sladkých brambor
  • 1 šálek mrkve
  • 1 šálek pastináku
  • 1/3 šálku červené cibule
  • 1/2 avokáda
  • 1/2 šálku čerstvého kopru
  • 1/2 šálku čerstvé petrželky
  • 2 stroužky česneku
  • 3 lžíce tamari (japonská sójová omáčka)
  • obloha: mix zelené listové zeleniny, klíčky vojtěšky, plátky rajčat, snítka petržele

POSTUP:

  1. Sladké brambory oloupejte a nakrájejte.
  2. Mrkev oloupejte a najemno nastrouhejte nebo použijte "odpad", který vzniká při odšťavnění mrkve.
  3. Pastinák oloupejte a najemno nastrouhejte.
  4. Červenou cibuli najemno nastrouhejte.
  5. Umístěte sladké brambory, mrkev a pastinák do kuchyňského robotu a společně tyto suroviny umixujte. Vezměte hmotu do rukou a vymačkejte z ní přebytečnou šťávu. Těsto umístěte zpět do mixéru a přidejte všechny zbývající suroviny. Pokud je hmota stále mokrá, znovu z těsta ručně vytlačte přebytečnou vodu nebo těsto zahustěte zbylou hmotou po odšťavnění mrkve.
  6. Vytvarujte 4 burgery, položte je na nadrobno nakrájenou listovou zeleninu, umístěte na ně plátek rajčete, klíčky a petržel.

Hrášková polévka

Svěží zelené překvapení, které dodá sílu.

Budete potřebovat:

  • 2 napěchované šálky polníčku
  • 1 avokádo
  • 2 šálky vody
  • 500g hrachu (Může být i mražený, ale pouze ten, který se před tím krátce nespařuje, pak už není raw.)
  • šťáva z jednoho citrónu
  • 2 stroužky česneku
  • špetku soli
  • špetku černého pepře

POSTUP:

Všechny ingredience rozmixujeme na jemnou a krémovou polévku. Servírujeme posypané natí jarní cibulky, která jídlu dodá závěrečnou pikantní chuť.

Cuketové špagety s pestem

Italské jídlo, které nadchne i děti.

Budete potřebovat:

  • 1 cuketu

Na rajčatové pesto si připravte:

  • 2 větší rajčata
  • hrst sušených rajčat (namočte na 4 hodiny do vody)
  • hrst natural kešu oříšků (namočte na 5 hodin do vody)
  • 2 polévkové lžíce extra panenského oleje (za studena lisovaného)
  • 1/2 šalotky
  • 1/2 stroužku česneku
  • jedny datle
  •  hrst čerstvých lístků bazalky

Na posyp si připravte:

  • černé olivy
  • hrst natural kešu ořechů (nemáčených)
  • 2 lístky čerstvé bazalky na ozdobu

Doporučujeme: 5 zdravých snídaní: Spočítané kalorie, které budou chutnat

POSTUP:

  1. Cuketu oloupejte, bude tak připomínat těstoviny ještě více.
  2. Na spiralizéru (kráječ na zeleninu) nakrouhejte špagety (můžete nastrouhat na hrubším struhadle jako nudličky nebo škrabkou na brambory udělat plátky). Dejte do mísy.
  3. Do mixéru vhoďte všechny ingredience (kromě případných oliv) na pesto a umixujte na hladkou směs.
  4. Omáčku zamíchejte do špaget.
  5. Posypte drcenými oříšky a ozdobte olivami a lístkem bazalky.

Ovocné knedlíky

Kdo má rád sladké jídlo, určitě si zamiluje jablečné knedlíky.

Na knedlíky budete potřebovat:

  • 3 velká jablka
  • 1/2 lžičky skořice
  • 1 šálek jahod

Na krém si připravte:

  • 1 velké zralé mango
  • 1 zralý banán
  • 1/2 lžičky vanilkového prášku

Na ozdobení:

  • plátky jahod
  • mák

POSTUP:

  • Jablka oloupejte a nakrájejte nadrobno. Jahody nasekejte nadrobno.
  • Připravte si krém. Všechny suroviny umixujte na nejvyšší rychlost.
  • Na výrobu knedlíků smíchejte jablka, skořici a dvě lžíce krému. Z tohoto těsta rukama vytvořte kuličky a do každé kuličky udělejte díru, kterou vyplňte jahodami.
  • Hotové knedlíky přelijte krémem a dozdobte jahodami a mákem.

Lahodný dortíček

A co by to bylo za víkendovou hostinu bez zákusku? Tady jeden máme.

Na korpus budete potřebovat:

  • 2 šálky mandlí (předem je namočte na 6-8 hodin)
  • 200 g namočených a vypeckovaných datlí

Suroviny na proložení:

  • 2 jablka nakrájená na plátky

Na krém si připravte:

  • 150g namočených sušených fíků
  • 2 pomeranče

Náš tip: Zázvor v domácnosti. Využijte i zbylé slupky

POSTUP:

  1. Namočené mandle znovu vysušte (do 45 °C) Rozmixujte je a vsypte do mísy.
  2. Rozmixujte datle. Přidejte k mandlím, zapracujte těsto a vyplňte jím spodní dno formy.
  3. Na korpus naskládejte nakrájená jablka.
  4. Z ingrediencí rozmixujte hladký krém, natřete na jablka a uhlaďte.
  5. Na hodinu dejte do mrazáku a servírujte.

Máte i vy zajímavé raw recepty? Podělte se s námi o ně v diskuzi pod článkem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Žijte zdravě: Jáhly, bulgur, quinoa a jiné přílohy

Dojemné video: Táta rapuje svému postiženému synovi

Celý dům jen 26 metrů čtverečních. Jak se v něm žije?




Něžné detaily i nečekaná jednoduchost. Top manikérkou Instagramu je Tina Goldsteinová | Video: Instagram/Betina Goldstein
reklama
reklama
reklama