reklama

Jak zhubnout s tučnými jídly? Snadno, tvrdí vědci

Bůček, kachny, sádlo, máslo - konečně si můžeme dát do nosu! Podle vědců tak dokonce zhubneme. Pokud ovšem vynecháme přílohy, které nám posledních 30 let doporučovali jako nejvhodnější stravu.

Foto: Isifa/ThinkStock

Bůček, kachny, sádlo, máslo - konečně si můžeme dát do nosu! Podle vědců tak dokonce zhubneme. Pokud ovšem vynecháme přílohy, které nám posledních 30 let doporučovali jako nejvhodnější stravu.

Jsou tuky pro srdce opravdu tak škodlivé, jak jsme si doposud mysleli? Zastánci tzv. vysokotučné diety tomu nevěří. Podle nich jsou tuky nevinné a léta jejich odříkání nám nic dobrého nepřinesla. Naopak, konzumací tuků své cévy chráníme, a dokonce hubneme. Jak je to tedy doopravdy?

Špatně vyložená studie

Na počátku informací o škodlivosti tučných jídel stojí studie z roku 1970. Ta poukázala na spojitost mezi zvýšeným výskytem kardiovaskulárních chorob a množstvím cholesterolu v krvi, jehož hladinu přičítala množství získaného tuku z potravy. Na základě těchto informací bylo doporučováno omezení denního příjmu nasycených tuků v potravě na maximálně 30 %. A lidé si vzali toho doporučení k srdci, tzv. light potraviny zaplavily regály obchodů a už děti ve školce dnes vědí, že tuky jsou špatné.

I přes výrazný pokles konzumace tuků se ale počet kardiovaskulárních onemocnění v populaci nijak významně nemění. A tak se vědci na úlohu tuků zaměřili podruhé.

Za všechno může cukr

Nejnovější studie vyvracejí původní tvrzení o škodlivosti tuků a naopak tvrdí, že jejich konzumace naše cévy ochraňuje tvorbou tzv. hodného cholesterolu. Příjem nasycených tuků v potravě totiž mírně zvyšuje celkovou hladinu cholesterolu v krvi, ale nezvyšuje riziko kardiovaskulárních onemocnění. Kdo nebo co tedy může za tak významné rozšíření srdečních chorob ve vyspělých zemích? Vědci ukazují na cukry.

Doporučujeme: Téma Cukry a Sacharidy

Právě ty jsou podle nich zodpovědné za epidemii aterosklerózy a nemocí z ní plynoucích. Nahrazování tuků karbohydráty, zvláště těmi s vysokým glykemickým indexem (sem patří nejen sladkosti a med, ale i brambory či snídaňové kukuřičné lupínky), vede k častějším onemocněním cév a infarktům. Pokud tedy chcete snížit riziko kardiovaskulárních onemocnění, vynechejte brambory, pečivo, těstoviny a sladké. Ochráníte své cévy lépe než "light" smetanou.

Energie a vitamíny

Tuk je nejefektivnější zdroj energie, které naše tělo má. Využíváme ho ke všem denním úkonům - chůzi, práci, lehkému běhu, ale i vysokohorské turistice. Cukry přicházejí na řadu jen při intenzivním cvičení, posilování či sprintech. Cukry tedy k běžnému životu v podstatě nepotřebujeme. Dokonce i mozek, který využívá energii z glukózy, je schopný "přepnout" a část energie brát z ketonů, molekul získávaných z mastných kyselin.

Pokud tedy není v krvi velké množství glukózy, neznamená to, že mozek přestane pracovat. A co je nejlepší, při kombinaci glukóza + ketony pracuje ještě efektivněji než jen při samotné glukóze.

Tuky jsou navíc bohaté na vitamín E (antioxidant), K2 (významný pro prevenci rakoviny) i D (důležitý pro zdraví kostí) a nezbytné pro rozpouštění vitamínů A, D, E a K v krvi.

Tuky pomáhají hubnout

Pokud si kladete otázku, jak je možné díky vysokotučné dietě hubnout, odpověď je jednoduchá. Nadměrnou konzumací cukrů nabízíme tělu velmi snadný zdroj energie, díky kterému tělo zleniví a energii z tuků nechává na horší časy. Proto tloustneme. Navíc karbohydráty svádí k mnohem většímu přejídání než tuky. Kolikrát jsme schopní sníst několik krajíců chleba či mísu těstovin a pocit hladu neustupuje.

Kdybychom stejný počet kalorií snědli v tucích a bílkovinách, máme dávno dost. Díky tomu je příjem energie z tuků nakonec menší a zvládneme ji spálit běžnými denními činnostmi. Pokud navíc začnete cvičit, hubnutí na sebe nenechá dlouho čekat.

Zatracovaný Atkins

S podobným konceptem přišel již před lety doktor Atkins a jeho zázračná dieta, kdy je možné jíst téměř cokoliv, a člověk přesto hubne. Dieta je založena na vysokém příjmu bílkovin a tuků a minimálním příjmu cukrů. Přestože dieta fungovala, jeho doporučení byla považována za velmi kontroverzní a lékaři se obávali o zdraví pacientů, kteří tuto dietu podstupovali. Dnešní závěry mluví spíše v jeho prospěch.

Přesto si musíme uvědomit, že neexistuje ideální dieta, která by byla dokonalá pro každého. Vždy je nutné zvážit osobní zdravotní rizika. Potravinová doporučení se mění velmi často. Nejlepší je proto spoléhat na vlastní zdravý rozum, nepřejídat se a přiměřeně se hýbat.

(jez)

více na uLékaře

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Vědci otočili: Tuk není nejhorší, víc škodí pečivo

Kyselina močová a dna: Komu hrozí a co pomáhá?

Kocovina: Nejen těžké ráno. Škodí zdraví i dlouhodobě

reklama
reklama
reklama