reklama

Jak vybrat kečup, hořčici, majonézu, radí Petr Havlíček

Zdá se, že kečup, hořčice nebo majonéza nepatří do zdravého jídelníčku. Když s nimi ale budete šetřit a vyberete ty správné, dopřát si je můžete.

Foto: Isifa/Thinkstock

Mohlo by se zdát, že kečup, hořčice nebo majonéza rozhodně nepatří do zdravého jídelníčku. Když s nimi budete šetřit a především, když si v nabídce vyberete ty správné, dopřát si je můžete.

Od čeho dát ruce pryč?

S výběrem dochucovadel vám ve video seriálu Vím, co jím poradí specialisté na výživu Petr Havlíček a Karolína Hlavatá. "Nevhodné jsou především trvanlivé vysokotučné salátové zálivky, kde se ve 100 ml mnohdy skrývá až 45 g tuku, což je celodenní doporučený příjem tuku při redukční dietě, dále kečupy s malým podílem rajčat a dochucovadla, kde je vysoký obsah soli," varuje dietoložka Karolína Hlavatá.

U kečupů pozor na obsah sodíku a přidaného cukru

V případě kečupů bychom si měli dát pozor hlavně na přidaný cukr a sodík, tedy množství soli. "Obsah přidané soli by měl být co nejnižší, okolo 1 gramu na 100 gramů výrobku," říká Hlavatá. Kečup, který si vyberete, by měl být vyroben alespoň z 200 gramů rajčat na 100 gramů výrobku. Nižší množství rajčata je při výrobě kečupu třeba nahradit přidáním zahušťovadel či škrobů. Je lepší si připlatit a koupit kečup ze skutečně kvalitních surovin, než si kupovat zbytečně předražené náhražky.

Jak vybrat správný kečup, hořčici a majonézu, vám poradí naši specialisté na výživu v krátkém videu.


Hořčice je lepší než majonéza

"Při výběru hořčice je třeba se zaměřit na celkový obsah tuku, ten by měl být pod 30 procent a trans-nenasycené mastné kyseliny pod 0,1 gramu na 100 gramů. Důležité je sledovat i obsah sodíku, který má být nižší než 750 miligramů na 100 gramů," radí Karolína Hlavatá.

Podle Petra Havlíčka je dobré dát si pozor i na to, aby v hořčici nebyla žádná barviva a další příměsi, které tam nemají co dělat. "Správná hořčice má obsahovat hořčičné semínko, vodu, ocet, trochu soli a někdy krapet cukru, případně koření," konstatoval Havlíček. I když se na hořčici píše, že je plnotučná, například ve srovnání s majonézou má výhodu. V plnotučné hořčici je obvykle do 10 gramů tuku, v majonéze až 80 gramů.

S ochucovadly šetřete

I když si vyberete kečup, hořčici nebo majonézu s co nejpřijatelnějšími hodnotami, i tak by se s nimi mělo šetřit. "Určitě by se neměla používat každý den, pak už není jídelníček příliš pestrý. Při servírování jídel také nedávejte automaticky dochucovadla na stůl, příliš to pak láká k jejich konzumaci," doporučila Hlavatá.


MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Jak v obchodě vybrat správné pečivo, radí Petr Havlíček

Na co se zaměřit u sýrů, radí Petr Havlíček

Jak připravovat přílohy k jídlu, radí Petr Havlíček

reklama
reklama
reklama