Jak se naučit odolat chuti na sladké? Zaručený návod
Je tam. A vy to víte. Je jen otázka času, kdy si přistavíte židli, na ni stoličku a tu čokoládu z nejhořejší skříňky prostě sníte. Jak to, že jsou sladkosti tak neodolatelné? A hlavně, jak se naučit odolávat?
Je tam. A vy to víte. Je jen otázka času, kdy si přistavíte židli, na ni stoličku a tu čokoládu z nejhořejší skříňky prostě sníte. Jak to, že jsou sladkosti tak neodolatelné? A hlavně, jak se naučit odolávat?
Sladkou chuť máme podmíněnou jako žádoucí hned dvojmo: geneticky jako vjem, který kdysi během evoluce označoval plody vhodné ke konzumaci, a jednak individuálně, protože připomíná první chuťový zážitek - mateřské mléko.
Sladká útěcha
Proto mají sladkosti také tak velký psychický účinek: uklidní, utěší, dodají pocit štěstí. Jenže bohužel dodají také energii, která se rychle přeměňuje na nadbytečná kila.
Psychologové se v poslední době dokonce přiklánějí k názoru, že pokud lidi pronásledují nezvladatelné chutě, bývá to právě vina jídla z dětství, spojená s útěchou a pocitem bezpečí. Někomu takhle funguje čokoláda, jinému gumoví medvídci, dalšímu hamburger "za odměnu za vysvědčení", u někoho talíř špaget se sýrem a kečupem. Ale touha po sladkém převládá.
Nezvladatelná chuť na sladkosti je často známkou zanesení organismu plísněmi neboli kvasinkami. Ty potřebují pro svou existenci cukry a dokáží vás přivést k šílenství. Když jim dokážete vzdorovat tři dny až týden, máte vyhráno. I když jen v prvním kole, další utkání během cca tří měsíců následují, dokud si vaše tělo neodvykne.
Ať vás nehoní mlsná
U sladkého se totiž obzvlášť projevuje platnost přísloví, že s jídlem roste chuť. Pokud své kvasinky vyhladovíte, dají vám pokoj.
Ovšem sladkosti působí i na produkci mnoha látek, která nás nutí - konzumovat další sladkosti. Odborníci proto radí vyhýbat se jídlům s vysokým glykemickým indexem, která rychle zvyšují hladinu cukru v krvi a způsobují rychlejší nástup hladu.
Jsou to: moučníky, fit tyčinky, hodně sladké ovoce jako banány nebo hrozny, hrušky, většina sušeného ovoce a také jídla jako, těstoviny, pizza, pečené brambory, cornflakes, rýžové chlebíky, slané pečivo, tyčinky a brambůrky.
Ovoce nepomůže
Snaha oklamat mlsný jazyk sladkým ovocem není úplně šťastná. Je sice lepší sníst kus ananasu než tabulku čokolády (často nekvalitní), ale pozor: nejnovější výzkumy prokázaly, že fruktóza (ovocný cukr) a sacharóza jsou z hlediska působení při metabolismu stejně špatné.
Nutriční odborníci už dokonce začínají varovat i před přemírou sladké zeleniny, jako jsou červené a žluté papriky, mrkev a další kořenová zelenina, kukuřice i další.
Ve studii publikované v časopisu Journal of Clinical Investigation vědci z Kalifornské univerzity prokázali, že lidem, kteří po 10 týdnů konzumovali fruktózou slazené nápoje, se projevilo zvýšení vnitřního tuku, tedy toho, jež obklopuje orgány, je méně citlivý na inzulín a ukazuje na zvýšenou krevní hladinu lipidů. Fruktózová skupina rovněž vykazovala zvýšenou produkci tuku v játrech a zvýšenou hladinu "špatného" cholesterolu.
Začněte s odvykací kúrou
Bohužel si nepomůžeme ani většinou umělých sladidel: nejenže se často jedná o škodlivé látky, ale navíc bývají doprovázeny dalšími škodlivinami. A ještě ke všemu skrývají další úskalí.
Umělá sladidla mají sice zanedbatelnou energetickou hodnotu, ale bohužel vůbec nepomáhají snížit tzv. pocitový práh na sladké a tím změnit stravovací návyky.
Odbornice Gabriela Knosová z brněnského Institutu kompliment proto doporučuje raději zavést odvykací kúru - postupně ubírat množství cukru v potravinách, například včetně kávy.
"Změnou stravování se tak snažíme snížit pocitový práh vnímání sladkosti a změnit chutě klientů tak, aby nestrádali bez potravin, kterých se dříve nedovedli vzdát," dodává Gabriela Knosová.
Myslete dopředu
Jediným způsobem, jak ovládnout své choutky na sladké, je zkrotit je ještě dřív, než přijdou. Znamená to konzumovat kvalitní bílkoviny a luštěniny, ořechy (pozor na tuk), semínka, libové maso, celozrnné obiloviny (celozrnná rýže, pohanky, jáhly, celozrnné pečivo) a zeleninu.
"Doporučujeme pravidelnou pestrou stravu a preferenci potravin s nízkým, maximálně středním glykemickým indexem a dobrou sytící schopností. Sytící schopnost se zvyšuje s rostoucím obsahem bílkovin a nevyužitelných polysacharidů, tedy vlákniny v pokrmu," vysvětluje Gabriela Knosová.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:
Sladký život po česku. Lepší nic nevědět?
Postava se dá zformovat i myšlenkami! Nevěříte?
Chcete zhubnout? Najděte si správné potraviny