Zaměřte se na imunitu posilující potraviny
Do svého běžného jídelníčku můžete zařadit i velmi specifické potraviny, které z dlouhodobého hlediska pozitivně ovlivňují imunitu.
Vyzkoušejte třeba stále ne příliš známé medicinální houby, jako jsou reishi, cordyceps nebo shiitake. Prokazatelně zvyšují aktivitu bílých krvinek, které jsou klíčové pro správně fungující imunitu.
Další téměř zázračnou potravinou a vzpruhou pro organismus je česnek, který platí za širokospektrální antimikrobiální látku posilující imunitu. Česnek obsahuje alicin, látku bojující proti mikrobům, které způsobují infekci.
Dalším dobrým tipem je zázvor, který je známý pro své protizánětlivé účinky; kromě toho pomáhá čistit lymfatický systém a odstraňuje toxiny z těla.
Základem odolného těla je samozřejmě vitamin C, silný antioxidant, nezbytný pro některé z fyziologických procesů. Je bohatě zastoupen v ovoci a zelenině a jeho vysoké množství najdete například v růžičkové kapustě, paprice, kedlubně, hrášku nebo petrželi, v jahodách, kiwi, citrusech a dalších potravinách.
Významným pro imunitu je také vitamin E, silný antioxidant, který pomáhá v boji proti infekcím. Dobrým zdrojem jsou například mandle, slunečnicová semínka, pšeničné klíčky, sója, nerafinované či obohacené rostlinné oleje, některé druhy listové zeleniny apod.
Z bylinek na posílení imunity vyzkoušejte třeba lichořeřišnici nebo echinaceu, skvělá je také kurkuma, která se již po staletí používá v ajurvédě a v tradiční čínské medicíně a je účinná při léčení celé řady infekcí.