Exotiku nebrat. Jaké ovoce a zelenina jsou tedy zdravé?
Jezte ovoce a zeleninu, připomínají nám neustále odborníci. Na pultech supermarketů je zboží sice dostatek, ale dováženého a mnohdy nezralého. Pro naše domácí plodiny však mluví ještě mnoho dalších důvodů!
Jezte ovoce a zeleninu, připomínají nám neustále odborníci. Na pultech supermarketů je zboží sice dostatek, ale dováženého a mnohdy nezralého. Pro naše domácí plodiny však mluví ještě mnoho dalších důvodů!
Nejen výživoví alternativci dnes doporučují přirozenou stravu z lokálních zdrojů nebo alespoň ze stejného klimatického pásma, která také odpovídá přesně tomu ročnímu období, ve kterém se nacházíme. Jde o nejjednodušší cestu ke správnému a zdravému stravování, které je základem dobré obranyschopnosti organismu, již postrádáme především nyní na konci zimy.
Chemie v ovoci a zelenině
Trend konzumace sezónní zeleniny, která byla vypěstována v našem mírném klimatickém pásmu, není záležitost pouze posledních let. Naši předkové neměli k dispozici výdobytky globalizovaného světa a přirozeně konzumovali jen tu zeleninu a ovoce, kterou si vypěstovali a přes zimu vydržela skladování. Někteří odborníci dokonce tvrdí, že exotické ovoce nám neprospívá, protože ho náš organismus nedokáže zpracovat a využít.
Doporučujeme: Zelenina, která detoxikuje
Dobrou volbou je proto zaměřit se na ovoce či zeleninu, která vydrží skladování i přes zimní měsíce a vyrůstala v našich regionech. Místní zelenina a ovoce obsahují méně chemikálií, protože se nemusí dopovat kvůli trvanlivosti na dalekých cestách. Navíc šetří životní prostředí díky uspořeným emisím CO2, které se vypouští do ovzduší při dovozu z jednoho místa kontinentu na druhý.
Jablka, mrkev, hrušky i celer
Co ale jíst, abychom nemuseli omezit pestrost našeho jídelníčku a zároveň dodrželi doporučené denní množství vlákniny, které je 25-35 g? "Sezónní suroviny poskytují přirozené množství živin. Je dobré zaměřit se na to, co dozrálo přirozeně, jako jsou jablka, hrušky, brambory, nebo třeba řepa, kvalitní potraviny z jiných zemí," říká specialista na výživu a zdravý životní styl Petr Havlíček.
Náš tip: Jak "ozdravit" jídlo? Stačí trocha speciální vlákniny
Z ovoce můžeme z našich zdrojů konzumovat i sušené plody - křížaly z jablek a hrušek, sušené švestky a meruňky, nebo 100% přírodní šťávy bez chemické konzervace. Ze zeleniny jde hlavně o kořenovou - mrkev, celer, pastinák, kořenovou petržel, ředkev či zmiňovanou červenou řepu, ale i další druhy: cibuli, růžičkovou kapustu, pórek, kedlubny či dýni.
Osvědčeným tipem pro posílení imunity je česnek. Český česnek z Bořitova má daleko výraznější aroma než dovážený, protože obsahuje vyšší podíl zdraví prospěšných silic.
Zaměřte se na zelí
Významným zdrojem vitamínu C i K je zelí, které má mnoho výhod i v kysané podobě. Jde o levnou variantu dostupnou po celý rok. Mikroorganismy v kysaném zelí prospívají zažívacímu ústrojí a působí jako prevence proti některým druhům nádorových onemocnění (například rakovině tlustého střeva).
Dobrým vodítkem nám může být označení Regionální potravina. Tuto značku obdržela řada zelných produktů téměř v každém regionu, například Zelný salát s koprem od farmáře Davida Smetany, Červené kysané zelí Samir od Samir kysané zelí s.r.o. nebo Tuřanské kysané zelí ve slaném nálevu od Agro Brno - Tuřany a mnohé další.
Pravé ovocné šťávy
Vitamíny a vlákninu z ovoce můžete doplnit ze 100% ovocných moštů bez konzervantů, barviv i sladidel, jež byly Regionální potravinou oceněny v každém druhém regionu. Vyzkoušejte například delikátní Lhenickou ovocnou šťávu jablko - jahoda nebo jablko - rakytník od Karla Gregory. Tradičním výrobcem kvalitních moštů je Moštovna Lažany, jejíž Hruškový mošt dostal také značku Regionální potravina. Ovoce z vlastních sadů zpracovává do 100% přírodní šťávy firma Vitaminátor.
Další produkty oceněné značkou Regionální potravina najdete ZDE >>
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:
Rozhovor i o vašem zdraví: Odpovídá odbornice na výživu
Cítíte únavu? Možná vás zlobí játra!
Horoskop na celý březen: Na co se můžete těšit?