reklama

Proč a jak skoncovat s bílým cukrem a zbavit se závislosti

O škodlivosti bílého cukru se toho napsalo mnoho. Jeho spotřeba ale za poslední desítky let tak narostla, že „zbavit“ se ho a nahradit ho zdravější variantou opravdu není jednoduché. Jak tedy začít „abstinovat“?

Foto: Thinkstock

Bílému cukru se v poslední době s oblibou přezdívá bílý jed. Obecně se přisuzuje každému Čechovi konzumace 40 kilogramů cukru ročně. Prý je to ale odhad velmi optimistický.

Osobně si myslím, že občas zahřešit není taková tragédie, ta tkví právě v pravidelnosti a nadužívání "bílého jedu". Pokud se na cukr budeme dívat jako na drogu, je jasné, že začít abstinovat není vůbec jednoduché, touha po droze nás pohání a abstinenční příznaky se dostavují velmi rychle.

Neupírejte si, nahrazujte

Základním problémem u lidí, kteří se snaží skoncovat se sladkou závislostí, je odpírání si "své lásky". Jak víme, i u silně drogově závislých lidí je třeba nahradit drogu "náhražkou", třeba metadonovou substitucí. Stejné je to u cukru, vysadit ho ze dne na den, když jste na něm léta závislí, je takřka nemožné a zvládnou to jen ti nejsilnější jedinci. Mnohem jednodušší a pro tělo přirozenější je bílý cukr nahradit zdravější variantou. Třtinový cukr se v posledních letech neukázal jako ideální náhražka, protože velké procento třtinového cukru na našem trhu není v dobré kvalitě, často se jedná jen o "obarvený" bílý cukr. Nejčistší třtinovou variantou je pak jaggery cukr. Určitě se ale vyplatí vyzkoušet také kokosový nebo palmový cukr.

Z mého pohledu jsou skvělou a opravdu chutnou variantou nejrůznější sirupy, které si "závislák" na sladkém může dát jen tak na lžičku a mlsat, když přijdou abstinenční příznaky, ale samozřejmě se s nimi dá vařit, péct a dochucovat. Seznam zdravých sladidel má na svém webu přehledně rozepsaný známá česká bojovnice za zdravé stravování PharmDr. Margit Slimáková.

Oslaďte si život zdravě

A jak si osladit život a přitom neškodit svému zdraví? Dnes je tolik možností, o kterých se nám před pár lety ani nesnilo. Stačí navštívit nějakou větší prodejnu zdravé výživy a pořádně se porozhlédnout po obrovském sortimentu raw sladkostí, vytvořených třeba z datlové pasty, oříšků… až po "obyčejná" lízátka či bonbony z javorového sirupu. Dá se dnes sehnat i cosi jako varianta Nutelly - výborně chutná a suroviny, ze kterých je vyrobená, jsou zdravé a po cukru není památky.

Samozřejmě pokud nechcete měnit nezdravé sladké za zdravější, můžete vše výše uvedené vynechat a život si sladit čerstvým nebo sušeným ovocem, případně si občas dopřát třeba smoothie nebo fresh.

Proč ne bílý cukr

Ale vraťme se zpátky na začátek. Proč je vůbec bílý cukr takovým jedem a ve větší míře škodí zdraví? Jde především o jeho nešetrné zpracování, díky němuž ztrácí veškeré minerály a vitaminy. Když ho konzumujeme ve velkých dávkách, naše tělo je obíráno o vápník, což přispívá k velkému výskytu zubních kazů, ale také se "podepisuje" na kosterním aparátu - vápník je důležitý pro stavbu kostí, bez něj se zvyšuje pravděpodobnost výskytu nemocí, jako je osteoporóza. Velké dávky bílého cukru se také podílejí na zhoršení imunity, zvyšují krevní tlak a hladinu cukru v krvi, přispívají k obezitě a takto bychom mohli mluvit ještě dlouho.

Myslím, že je jasně patrné, že pro naše zdraví jsou velké dávky bílého cukru jedem, a to ani nemluvím o tom, jak působí na zdraví dětí. Zádrhel při "odvykačce" je, že stejně jako u jiných drog není možné ho ubírat pomalu, na to většina lidí nemá vůli, je nutné ho aspoň na čas vynechat úplně a právě zde je ideální najít adekvátní, zdravou náhradu.

reklama
reklama
reklama