reklama

Kysané zelí, hlíva i česnek. Imunitu podpoříte tím, co máte na talíři

Cibule a česnek

Tyto super potraviny znali už staří Egypťané a Římané, kteří je využívali jako přírodní antibiotika. Česnek a cibule obsahují velké množství antioxidantů, tedy látek chránících tělo před volnými radikály. Antibiotické účinky mají česnek a cibule díky látce zvané allicin. Právě ta jim propůjčuje typickou ostře štiplavou vůni, která se začne uvolňovat už v okamžiku, kdy cibule začnete loupat. Kromě toho, že má allicin protivirové a antibakteriální účinky, přispívá také ke snížení cholesterolu a krevního tlaku. 

Česnek a cibuli je nejlepší konzumovat v syrovém stavu. Z česneku si můžete připravit například pomazánku, z cibule třeba domácí sirup.

Budete potřebovat:

  • cibuli
  • cukr nebo med

Cibuli nakrájejte na dva centimetry široká kolečka. Část z nich dejte do vyšší sklenice či misky a posypte cukrem. Tento postup prokládání cibule cukrem opakujte, dokud sklenici nebo misku zcela nezaplníte. Nádobu uzavřete a dejte ji do chladu a tmy odpočívat. Musíte počkat alespoň 24 hodin, aby cibule pustila šťávu.

Šťávu při bolení v krku a chraptění dávkujte tak, že dospělí si dají 3-5 lžic denně po jídle a děti 1-3 po jídle. Sirupu si udělejte tolik, abyste jej mohli požívat alespoň dva týdny.

Další zajímavé články

reklama
reklama
reklama
reklama