Uvařte si dvoubarevnou dýňovou polévku
Takovou dýňovku jste ještě nejedli! Je pikantní, výtečná a navíc nevypadá na talíři nudně. Jde o jeden receptů, které najdete v nové kuchařce S veverkou v kuchyni, která bude mít svůj křest 23. listopadu v brněnském klubu Lemon DJs.
Ingredience:
- 2 menší cibule
- 1 lžíci nakrájeného zázvoru
- 2 stroužky česneku
- 2 malé červené řepy
- květák
- 1 limetu
- dýně hokkaido
- rybí omáčku
- červenou curry pastu (nebo curry koření)
- 1,5 lžičky kurkumy
- 0.4 l kokosového mléka
- limetové listy
- cukr
- čerstvou chilli papričku
- dýňová semínka
- 0,5 lžičky drceného koriandrového semínka
- olej (nejlépe bylinkový)
- kokosové lupínky
- 0,4 l zeleninového nebo kuřecího vývaru
- sůl a pepř
- koriandr na ozdobení
Postup:
- Nakrájejte dýni na kostky o velikosti asi 3 centimetrů a dejte péct na 200 stupňů. Vytáhněte, až bude mít hnědé hrany.
- Nasekejte nadrobno cibuli, česnek a zázvor. Na lžíci a půl másla nechte restovat cibuli, zhruba po 3 minutách přidejte česnek, půl lžičky kurkumy, půl lžičky drceného koriandrového semínka, limetové listy a zázvor.
- Restujte další 2 minuty a poté přidej dýni.
- Podlijte vývarem a kokosovým mlékem. Vařte, dokud dýně nezměkne.
- Přidejte šťávu z půlky limetky, jeden a půl lžíce rybí omáčky a lžíci cukru. Důkladně rozmixujte a případně ještě přepasírujte.
- Na trošce oleje opražte dýňová semínka. Uvařte pár hlaviček růžového květáku (stačí do osolené vody s trochou octa přidat nastrouhanou červenou řepu).
- Do hrnce nalijte trošku oleje, přidejte lžičku curry pasty (lze nahradit curry kořením smíchaným se solí), lžičku kurkumy, půl lžičky soli a chvíli restujte, aby se vůně propojily a zintenzivnily.
- V této směsi obalte květák a nechte péct, dokud lehce nezhnědne. Pro větší efekt rozdělte polévku na dvě poloviny a do jedné přidejte šťávu z červené řepy.
- Vytvořte na talíři polévku dvou barev a dozdobte dýňovými semínky, chilli, praženým kokosem a zasypte čerstvým zázvorem.
Více informací získáte na www.vesela-veverka.cz, kde také zakoupíte novou kuchařku a vaše oblíbené oříšky, sušené ovoce a cukrovinky.