Velikonoční hlavička. Tři recepty na nádivku
K Velikonocům samozřejmě patří tradiční recepty. Máme pro vás recept na staročeskou velikonoční nádivku!
Chcete se letos o Velikonocích opravdu vytáhnout? Naučíme vás pár receptů na tradiční nádivku! Jednoduché, rychlé a hlavně chutné!
Nádivka neboli hlavička, patří k Velikonocům stejně, jako beránek, zdobení kraslic, mazanec nebo čokoládový zajíc. Existuje mnoho rozmanitých receptů. V každé domácnosti ji připravují podle své chuti. Podívejte se na tři recepty, kterými ohromíte i tchýní.
Staročeská hlavička
Budete potřebovat:
- 6 žemlí
- mléko
- 4 dkg másla
- 4 žloutky
- sůl
- 5 dkg anglické slaniny nebo špeku
- 25 dkg uzeného plecka
- pepř
- pažitku
- sníh ze 4 bílků
- tuk na vymazání pekáče
Důkladně si rozškvaříme na kostičky nakrájenou slaninu. Žemle necháme pokrájené v mléce dostatečně nasáknout. V míse si utřeme máslo se žloutky. Do směsi přidáme vymáčené žemle, osmaženou slaninu a uvařené na kostičky nakrájené uzené maso. Podle chuti opepříme, osolíme a přidáme nasekanou pažitku.
Čtěte také: Jak spočítat termín Velikonoc? Podívejte se s námi!
Velmi pečlivě promícháme a nakonec opatrně přidáme sníh z bílků. Pekáč či zapékací misku si vymažeme máslem nebo sádlem a vysypeme strouhankou. Těsto v nádobě dobře a stejnoměrně uhladíme. Pečeme v troubě zhruba 45 minut až 1 hodinu hezky dozlatova na 180 stupňů. Výborně chutná staročeská nádivka i po vychladnutí.
Kopřivový velikonoční mls
Budete potřebovat:
- 5 rohlíků
- 4 vejce natvrdo
- 1 miska kopřiv
- 4 vejce
- 100 g anglické slaniny
- sklenka mléka
- 300 g uzeného vepřového masa
- pepř
- sůl
Pečlivě si očistíme kopřivy, natrháme a spaříme. Nakrájíme si na kostičky rohlíky a zvlhčíme mlékem. Maso si pokrájíme na kostičky, slaninu na tenké plátky a vejce také na plátky. Do nasáklých rohlíků přidáme maso, kopřivy a směs osolíme a opepříme. Zalijeme čtyřmi rozkvrdlanými vejci a promícháme.
Čtěte také: Velikonoční slovníček. Víte, co je hlavička a pučálka?
Formu vyložíme pečícím papírem a pokryjeme plátky slaniny. Dále na slaninu přijde polovina nádivky, poklademe kolečka vajec a zakryjeme zbylou nádivkou. Nádivku pečeme zvolna asi 45 minut. Ke konci zkusíme špejlí, zda je dobře upečená. Kopřivová hlavička je dobrá teplá i studená.
Téměř vegetariánská nádivka
Budete potřebovat:
- 2 rohlíky
- 1 cibulka
- 3 vejce
- 2 stroužky česneku
- 150 ml mléka
- 150 g anglické slaniny
- sůl
- pepř
- 3 lžíce pažitky
- sádlo na vymazání
Nakrájené rohlíky prolijeme rozšlehanými žloutky s mlékem. Hmotu necháme dobře nasáknout. Přidáme pažitku, pepř, sůl, česnek. Na sádle si zpěníme cibulku s nakrájenou slaninou. Opečenou směs přidáme k promíchané hmotě. Nakonec vmícháme ušlehaný sníh.
Vymažeme si formu sádlem a vysypeme strouhankou. Nádivku pečeme pomalu 30 minut. Vyzkoušejte o maso připravenou velikonoční hlavičku a budete velmi mile překvapení, jak je výborná a plná jarních chutí.
Další výborné recepty na velikonoční nádivku vyzkoušejte ZDE >>
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:
Upečte si na Velikonoce netradičního beránka! Víme jak!
Ještě stihnete upéct skvosty! 5 rad, jak na to
Pletení z papíru aneb Jak doma recyklovat staré noviny