reklama

Netradiční recepty na velikonoční mazanec

Přijede vám na Velikonoce rodina? Připravte jim tradiční mazanec!

Foto: Žena

Velikonoce jsou za několik týdnů a je nejvyšší čas si vyzkoušet pár receptů na pravý mazanec. K tradiční pomlázce, malovaným kraslicím a k beránkovi nesmí tento voňavý bochánek chybět!

Připravte si na Velikonoční pondělí dozlatova upečenou pochoutku k snídani. Přivítejte jaro spolu s námi a upeče si chutný mazanec!

Farský velikonoční mazanec

Budete potřebovat:

  • 750 g polohrubé mouky
  • 375 ml mléka 40 g droždí
  • 2 žloutky
  • 150 g moučkového cukru
  • 150 g čerstvého másla
  • 2 lžíce rozinek namočených v rumu
  • 2 lžíce nasekaných mandlí
  • nastrouhaná kůra z menšího citrónu
  • 1 lžíce vanilkového cukru
  • špetka soli
  • špetka muškátového oříšku
  • 1 vejce na potření
  • tuk na vymazání plechu nebo pečící papír

Prosetou mouku smícháme s moučkovým cukrem, vanilkovým cukrem, špetkou soli, muškátovým oříškem a nastrouhanou citrónovou kůrou. V malém kastrolku si rozpustíme máslo a necháme trochu prochladnout. Na kvásek si připravíme polovinu mléka, které zahřejme. Nesmí být příliš horké. Rozdrobíme kvasnice, přidáme lžíci cukru, trochu mouky a umícháme řídké těstíčko, které necháme vzejít.

Po nakynutí kvásku ho přidáme k mouce. Ve zbylém mléce rozmícháme dva žloutky a přidáme také k mouce. Nakonec zalijeme prochladlým máslem a těsto zpracujeme do hladka, až se nelepí na stěny mísy. Vložíme ho do čisté mísy, zaprášíme moukou a necháme hodinu kynout na teplém místě. Potom zapracujeme rozinky a opět necháme hodinu kynout.  Z těsta vytvarujeme kulatý bochánek, který nahoře nakrojíme do kříže, potřeme vajíčkem, posypeme mandlemi a pečeme 50 - 60 minut v předehřáté troubě na 150 stupňů.

Mazanec s mákem a višněmi

Budete potřebovat: 

  • 500 g hladké mouky
  • 1 balíček droždí
  • 200 ml vlažného mléka
  • 175 g měkkého tvarohu
  • 80 g cukru
  • 2 vejce
  • 1 kávová lžička citrónového aroma
  • 1 vanilkový cukr
  • špetka soli

Na náplň si připravte:

  • 250 ml mléka
  • 50 g cukru
  • špetka mleté skořice
  • 100 g mletého máku
  • 2 polévkové lžíce strouhanky
  • 360 g kompotovaných višní
  • 250 ml kompotované šťávy
  • půl balíčku vanilkového pudingu

Důkladně promícháme mouku s droždím a přimícháme ostatní suroviny na těsto. Pomocí elektrického ručního šlehače vypracujeme hladké vláčné těsto. Necháme ho kynout na teplém místě zhruba hodinu.

Čtěte také: Jak spočítat termín Velikonoc? Podívejte se s námi!

Na přípravu náplně smícháme v nádobě na vaření mléko s cukrem, skořicí, umletým mákem, strouhankou a za stálého míchání přivedeme k varu. Náplň odstavíme a necháme vychladnout. Připravíme si puding dle návodu, ale místo vody použijeme vodu z kompotu. Do teplého pudingu přimícháme okapané višně.

Těsto si vyválíme na obdélníkový plát silný asi 5 milimetrů. Makovou náplň rovnoměrně rozetřeme a na vrch nalijeme puding s višněmi. Těsto srolujeme a stočenou roládu vložíme do dortové formy, která musí být vymazaná a vysypaná moukou. Pečeme asi 65 minut v předehřáté troubě na 145 stupňů.

Smetanový mazanec

Nákupní seznam:

  • 500 g polohrubé mouky
  • 30 g droždí
  • 9 dkg cukru krupice
  • 1 dcl smetany
  • 15,5 dkg tuku
  • 2 žloutky
  • mléko podle potřeby
  • sůl
  • 4 dkg mandlí
  • 5 dkg rozinek

Do mísy dáme mouku a uděláme si do ní důlek. Do něho rozdrobíme droždí, přidáme lžíci cukru a přilijeme vlažnou smetanu. Necháme kynout. Potom přidáme zbylý cukr, rozehřátý tuk, mouku, žloutky, sůl a vypracujeme tužší těsto. Nakonec přidáme mandle a rozinky. Necháme jednu až dvě hodiny kynout.

Vytvarujeme si bochánek a dáme ho na plech, který jsme si vymazali, nebo pokryli pečícím papírem. Necháme bochánek ještě 20 minut kynout. Před pečením potřeme rozšlehaným vejcem a ve středu nastřihneme do tvaru kříže. Posypeme mandlemi a pečeme zhruba 50 minut v předehřáté troubě na 160 stupňů. Špejlí vyzkoušíme, zda je těsto hotové.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Velikonoce: Nemalujte vejce, pečte! 35 tipů na moučníky

Pletení z papíru aneb Jak doma recyklovat staré noviny

Tipy na velikonoční výlet: Tady si to užijete s dětmi

 

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama