reklama

Vánoce si zaslouží svůj speciální koktejl. Jak na to?

Ozvláštněte si letošní Vánoce speciálním drinkem. Přinášíme tři jednoduché recepty.

Foto: Thinkstock

Na Vánoce nemusíte pít jen punč, svařák a jako přípitek laciný sekt. Zkuste ty letošní pojmout v trochu ostřejším a mnohem zábavnějším duchu a vyzkoušet jeden z následujících koktejlů stvořených přímo pro sváteční dobu.

Recepty pocházejí z knihy Ten Cocktails: The Art of Convivial Drinking, jejíž autorkou je Alice Lascelles. Postup na výrobu drinků je velmi jednoduchý a nebojte se, není k němu potřeba žádný profesionální shaker či jiné barmanské náčiní. 

Tyhle tři koktejly v pohodě zvládne úplně každý.

1) Ledový punč

Tenhle speciální punč s originálním názvem Badminton Punch býval hodně oblíbený ve viktoriánské Anglii, ale určitě si ho zamilujete i vy.

Ingredience na 1,5 litru:

  • 500 ml červeného vína
  • 125 ml cukrového sirupu (můžete si ho sami vyrobit tak, že rozpustíte 150 g cukru v 75 mů horké vody)
  • 125 ml Cointreau
  • 250 ml citronové šťávy
  • 500 ml perlivé vody

Postup: 

Všechny přísady smíchejte ve velké misce nebo sklenici, přidejte spoustu ledu a ozdobte plátky salátové okurky nebo citronu.

2) Růžové překvapení

Díky své barvě vypadá sice celkem nevinně, ale chuť grapefruitu vás brzy přesvědčí o opaku. Tenhle koktejl se doporučuje jako aperitiv před slavnostním obědem nebo jako součást brunche.

Ingredience:

  • 50 ml rosé vermouth (dobře poslouží třeba Martini Rosato)
  • 100 ml toniku
  • šťáva z bílého grapefruitu

Postup:

Smíchané ingredience servírujte ve velkých sklenicích na víno, samozřejmě s ledem a plátkem grapefuritu, přidat ale můžete i semínka z granátového jablka pro větší efekt.

3) Nová vánoční klasika

Díky višňové chuti, kterou tomuhle koktejlu dodává likér Maraschino, si už Vánoce bez něj nebudete umět představit. Nejde ale o žádné přeslazené holčičí pití - naopak, říz mu dodává gin a prosecco.

Ingredience:

  • 25 ml ginu
  • 15 ml likéru Luxardo Maraschino
  • 25 ml citronové šťávy
  • 75 ml prosecca

Postup:

První tři ingredience smíchejte v menším džbánu, rozlijte do skleniček "whiskovek" nebo velkých vinných sklenic naplněných ledem. Nakonec je opatrně dolijte proseccem, ozdobte kouskem pomeranče a koktejlovou třešní.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Recept na perníčky: Jsou měkké a netvrdnou

Tradiční cukroví v raw variantě: Zdravější i jednodušší

Nejlepší dárek na poslední chvíli? Zážitek a kosmetika

Češi v Primarku: Výlet i zábava, lidi za udržitelnost platit nechtějí, říká Louženská | Video: Daniela Drtinová
reklama
reklama
reklama