reklama
 

Recept na perníčky: Jsou měkké a netvrdnou

Pečete na poslední chvíli? Recept na perníčky, které budou ihned měkké.

Foto: Profimedia.cz

Rozhodli jste se na poslední chvíli, že k druhům vánočního cukroví ještě přidáte perníčky? Máme pro vás recept na perníčky, které jsou okamžitě měkké.

Výroba tohoto cukroví má v našich i sousedních zemích dlouhou tradici. Velkou pochoutkou jsou v Amsterodamu, Norimberku, Gdaňsku i Mnichově. Oblíbené jsou hlavně pro svou trvanlivost a krásnou vůni. Do České republiky přišli perníkáři z Německa a Itálie kolem roku 1324. Říkalo se jim "caletníci".

Co byste měli vědět před pečením

Přinášíme pár užitečných rad, které vám pomohou s těstem, pečením i zdobení.

  1. Mezi perníčky na plechu nechte dostatek místa, protože cukroví zvětší svůj objem.
  2. Pro lesklou a hnědou barvu je hned po vyndání z trouby potírejte rozšlehaným vejcem.
  3. Chcete-li je zdobit, nepotírejte je vůbec.
  4. Před sundáváním z plechu je nechte ještě chvilku vychladnout, aby byly kousky pevné a nezdeformovaly se.
  5. Pokud je použijete jako ozdobu a potřebujete na ně navázat mašličku, udělejte do nich před pečením dírku pomocí dřevěné špejle.
  6. Koření na perníčky se dá koupit již hotové. Obsahuje skořici, badyán, anýz, hřebíček, nové koření, kardamon.
  7. Uskladňujte je v plechových nádobách. Pokud máte jen papírovou krabici, důkladně ji vystelte alobalem, aby se nepřilepily. Důležité je, umístit je do chladu. Nezapomeňte je přikrýt mikrotenovým sáčkem, aby neoschly.
  8. Pokud vám perníčky ztvrdly, přidejte k nim krajíc chleba nebo rozkrojené jablko. Vstřebají potřebnou vlhkost do sebe a budou křehké.

Recept na měkké perníčky

Jednoduchá a rychlá příprava, která bude bavit i děti. Pokud chcete měkké perníčky, musíte dodržet dvě základní pravidla. Do těsta nedávejte příliš mnoho medu. Na množství mouky, které uvádíme v receptu maximálně 2 lžíce medu. Dále si pohlídejte, abyste těsto nevyváleli příliš tenké, protože by se v troubě rychle vysušilo.

Budete potřebovat:

  • 400 g hladké mouky,
  • 100 g másla,
  • 140 g cukru moučka,
  • 2 lžíce medu,
  • 2 vejce,
  • 1 lžičku jedlé sody,
  • 2 lžičky perníkového koření.

POSTUP:

Cukr si utřete s celými vejci a máslem. Následně přidejte med a koření. Opět dobře promíchejte. Do připravené kašičky přidejte mouku se sodou. Vypracujte těsto, které nechte 30 minut odpočinout v lednici.

Těsto rozválejte na silnější plát a vykrajujte libovolné tvary. Ty pokládejte na plech vyložený pečicím papírem. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 8 minut.

Jednoduchá poleva

Myslíte si, že musíte kupovat hotovou polevu, protože její výroba je složitá? Nikoliv. Potřebujete jen tři základní ingredience.

Připravte si:

  • 1 bílek,
  • 20 dkg moučkového cukru,
  • 1 lžičku citronové šťávy.

POSTUP:

Nejprve si moučkový cukr alespoň dvakrát prosejte přes jemné sítko. Následně v míse důkladně utřete bílek s cukrem a nakonec přidejte citronovou šťávu. Lepší je krém připravovat metličkou, než použít elektrický mixér. S ním vám vzniknou zbytečně velké bubliny.

Jak poznat správnou konzistenci? Nesmí vám poleva stékat z vařečky. Než se pustíte do zdobení, zkuste si to nejprve nanečisto na talíř a chvilku počkejte, zda kapky udrží tvar a zatuhnou. Pokud se slijí, přidejte ještě cukr a míchejte.

Máte i vy skvělý recept na perníčky? Podělte se s námi o něj v diskuzi pod článkem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Dekorace ze sklenky na víno. Vyrobíte ji za 5 minut

Luxusní vila z roku 1931. Jako by ji kolaudovali včera

Jezte banány. Brzy nebudou

grafika1

Dokonalý střih, mistrovský potisk, andělský průstřih. To jsou nekrásnější róby z Emmy | Video: Associated Press
reklama
reklama
reklama