reklama

Rychlé delikatesy: Doma budete za hvězdu!

Výhodou vaření v páře je, že můžeme společně vařit maso i přílohu, jen musíme vše časově sladit. Pára zanechá v použitých surovinách typickou chuť a zachová více vitaminů a nerostných látek. Chutná nesrovnatelně lépe než vaření přímo ve vodě.

Foto: Jaroslav Jiřička

Mnoho žen se uchyluje k "rychlému vaření", protože je zkrátka honí čas. Doba už je taková! Proto přinášíme hned sedm vynikajících receptů, s nimiž budete za hvězdu kuchyně i s málem času. Uvařte sedm luxusních delikates za pár minut!

Nejdříve pár rad pro začátek: "Páru můžeme provonět čerstvými bylinkami a různým kořením. Na ryby můžeme použít třeba bílé víno, vinný ocet nebo citrónovou šťávu.

Na sladké celou skořici, hřebíček, badyán, vanilku nebo můžeme přidat trochu medoviny, rum či jiný aromatický likér. Suroviny solíme velice opatrně, protože sůl dáváme již do vody na páru," radí šéfkuchař Jan Váňa.

A teď už se pusťme do vaření:

Kuřecí prsa s parmskou šunkou a šalvějí

Potřebujeme:

  • 600 g kuřecích prsou
  • 100 g parmské šunky
  • 200 g pórku
  • 25 g másla
  • 5 g šalvěje
  • 1 dl portského vína
  • čerstvé bylinky
  • sůl
  • pepř

  1. Kuřecí prsa opatrně rozklepeme, lehce osolíme, potřeme rozpuštěným máslem, proložíme spařeným pórkem a srolujeme.
  2. Závitky zabalíme do plátků parmské šunky, přidáme čerstvou šalvěj a svážeme.
  3. Vaříme na mírném ohni v páře s čerstvými bylinkami asi 40 minut.
  4. Jako omáčku můžeme použít portské víno, které pouze zredukujeme na potřebnou hustotu.
  5. Vhodná příloha: různě upravené brambory, těstoviny.

Candát v citrónové páře s mátou a růžičkovou kapustou

Potřebujeme:

  • 600 g candáta (filety)
  • 500 g růžičkové kapusty
  • 2 citrony, 5 g pomerančové kůry
  • 1 lžíce bylinkového másla
  • sůl
  • celý pepř
  • čerstvá máta

  1. Kapustu spaříme, aby ztratila ostrost.
  2. Candáta naporcujeme, proložíme mátou a citronem, přidáme na vůni trochu pomerančové kůry a vaříme v páře spolu s kapustou asi 10 minut. Kapusta musí zůstat trochu křupavá.
  3. Podáváme s vařeným bramborem, přelité rozpuštěným bylinkovým máslem. Místo candáta můžeme použít i jinou rybu.

Hovězí roštěnec s fazolkami a jablečným křenem

Potřebujeme:

  • 600 g roštěnce
  • 300 g karotky
  • 150 g celeru
  • 150 g pórku
  • 150 g jablek
  • 100 g křenu
  • 1 cibule
  • 400 g zelených fazolek
  • sůl
  • celý pepř
  • bobkový list

  1. Do osolené vody přidáme bobkový list, celý pepř, na čtvrtky překrojenou cibuli, přivedeme k varu.
  2. Na cedník nebo na pařák přidáme maso. Vaříme na mírném ohni pod pokličkou jednu hodinu.
  3. K masu přiložíme mrkev a celer a vaříme spolu v páře dalších 15 minut.
  4. Nakonec vložíme překrojený pór a zelené fazolky a vaříme ještě 15 minut.
  5. Hotové maso nakrájíme na silnější plátky a podáváme spolu s vařenou zeleninou, pečivem a jablečným křenem.

Hruška s čokoládovou omáčkou, praženými mandlemi a zmrzlinou

Potřebujeme:

  • 4 hrušky
  • 100 g čokolády
  • 0,5 dl karamelové polevy
  • 1 lžíce pokrmového tuku
  • 2 lžíce nasekaných mandlí
  • 4 kopečky zmrzliny
  • skořice
  • hřebíček
  • rum

  1. Vodu na páru ochutíme celou skořicí, hřebíčkem a trochou rumu.
  2. Hrušky oloupeme a zbavíme jádřinců. Vaříme v páře podle velikosti asi 30 minut.
  3. Čokoládu rozpustíme spolu s pokrmovým tukem a opražíme mandle.
  4. Hrušky naplátkujeme, ale nedokrájíme.
  5. Podáváme teplé s čokoládovou a karamelovou omáčkou, posypané mandlemi a jako doplněk přidáme kopeček zmrzliny. Vhodná je vanilková, oříšková nebo i citrónová.

Vařená zelenina se sýrovou omáčkou a řeřichou

Potřebujeme:

  • 2 čekankové puky
  • 200 g řapíkatého celeru
  • 200 g čerstvého fenyklu
  • 200 g mrkve
  • 100 g strouhaného sýru
  • 50 g nivy
  • 2 dl smetany
  • sůl
  • bílý pepř
  • nové koření
  • bazalka
  • řeřicha
  1. Očištěnou zeleninu nakrájíme na přiměřené kousky a dáme vařit do páry. Na páru použijeme osolenou vodu s novým kořením a čerstvou bazalku. Vaříme asi 20-30 minut podle velikosti zeleniny.
  2. Omáčku připravíme ze strouhaného sýru, nivy a smetany, kterou vaříme do potřebné hustoty, a dochutíme solí a bílým pepřem.
  3. Nakonec zeleninu servírujeme na talíř, zalijeme omáčkou a posypeme čerstvou řeřichou. Podáváme s pečivem.

Plněné zelné listy mletým masem s rajskou omáčkou

Potřebujeme:

  • 4 kousky zelných listů
  • 500 g mletého masa
  • 1 cibule
  • 1 vejce
  • 150 g žemle
  • sůl
  • pepř
  • mletý kmín
  • rajská omáčka

  1. Listy lehce spaříme a vykrojíme košťály.
  2. Jemně nakrájenou cibuli smícháme s mletým masem, vejcem a vymáčenou žemlí. Osolíme a okořeníme, dobře promícháme a naplníme směsí zelné listy. Vaříme v páře asi 60 minut. Podáváme horké s klasickou rajskou omáčkou, ale můžeme podávat i s omáčkou přírodní.
  3. Vhodná příloha: brambory, těstoviny, knedlíky.

Závitek ze pstruha s limetkovou omáčkou a brokolicí

Potřebujeme:

  • 4 kousky filetů ze pstruha
  • 50 g uzeného lososa
  • 50 g pórku
  • 50 g mrkve
  • 500 g brokolice
  • 1 dl bílého vína
  • 2 limetky
  • 2 lžíce bešamelu
  • 1 dl smetany
  • sůl
  • čerstvé bylinky

  1. Na každý filet z ryby položíme uzeného lososa, spařený pórek, tenký spařený plátek mrkve, zakápneme limetkovou šťávou a srolujeme. Svážeme pórkem nebo režnou nití.
  2. Do osolené vody přidáme bílé víno, šťávu z limetky, čerstvé bylinky, přivedeme k varu a vložíme závitky, které na velmi mírném ohni vaříme 5 minut. Přidáme kousky brokolice a pomalu vaříme dalších 10 minut.
  3. Omáčku připravíme z bešamelu, smetany a limetkové šťávy. Podle potřeby dosolíme.
  4. Brokolici podáváme jako přílohu a můžeme ji lehce přelít máslem s opraženými piniovými jadérky.

Všechny recepty jsou kalkulovány pro 4 osoby.

reklama
reklama
reklama