reklama

Rychlá večeře: Tři krémové polévky, které zahřejí

Tři recepty na krémové polévky, které vás zahřejí a pomohou s jarní únavou.

Foto: ISIFA/Thinkstock

Mrazivé počasí nás ne a ne opustit, proto jsme se pro vás nachystali tři recepty na polévky, které zaručeně zahřejí.

Vybrali jsme tři nejoblíbenější krémové polévky, které vás zahřejí a fungují i na jarní únavu. Recepty na krémovou brokolicovou, česnekovou a houbovou polévku jsou tu.

Krémová brokolicová polévka

Budete potřebovat:

  • 1 kelímek smetany ke šlehání
  • jednu brokolici
  • vegetu
  • sůl
  • mléko
  • hladkou mouku
  • vývar

Omytou brokolici si nalámeme na kousky a dáme ji vařit do vývaru asi na 20 minut doměkka. Ponorným mixérem brokolici pořádně rozmixujeme.

Čtěte také: Vařte jednoduše: 5 rychlých večeří pro pracovní týden

V troše mléka si rozmícháme hladkou mouku a po troškách dáváme do polévky. Dobře mícháme a přidáváme opatrně, aby polévka nebyla moc hustá. Dochutíme solí, pepřem či vegetou a zjemníme smetanou ke šlehání. Polévku prodáváme s bylinkovou bagetou nebo s bílým pečivem opečeným na másle.

Krémová houbová polévka

Na tento rychlý recept budete potřebovat:

  • 200 ml smetany
  • 250 g tmavých hub
  • 1 sklenku suchého bílého vína
  • 1 cibuli
  • 250 g žampionů
  • 2 stroužky česneku
  • 600 ml zeleninového vývaru
  • tymián
  • mletý pepř, sůl
  • brambory
  • strouhaný muškátový oříšek
  • olivový olej

Čerstvé houby očistíme a nakrájíme na kousky. Pokud máme houby sušené, namočíme je na chvilku do vody. Zatím si očistíme cibuli a česnek a vše najemno nasekáme. Brambory si oloupeme a nakrájíme na malé kostičky.

Na olivovém oleji si zpěníme cibulku, česnek, houby, brambory a tymián. Zalijeme vínem. Když alkohol vyprchá, přilijeme vývar a vaříme do změknutí. Po půl hodině polévku stáhneme na menší plamen a přilijeme smetanu, kterou povaříme pět minut a polévka je hotová. Před podáváním polévku dochuťte podle sebe a strouhněte trochu muškátového ořechu. Podávejte s pečivem.

Krémovou česneková polévka

Budete potřebovat:

  • 3 lžíce hladké mouky
  • 1,5 l vývaru
  • 4 lžíce másla
  • 1 kelímek smetany ke šlehání
  • 300 g šunky
  • půlku cibule
  • 16 stroužků česneku
  • 2 brambory
  • majoránku
  • tvrdý sýr
  • mlet pepř a sůl

Na kostičky nakrájenou cibuli a 8 stroužků česneku si v hrnci opečeme na másle. Zasypeme moukou a uděláme jíšku, kterou zalijeme vývarem. Přidáme na kostičky nakrájené brambory a necháme vařit doměkka.

Mezi tím si na pánvi osmahneme šunku. Když jsou brambory měkké, polévku stáhneme a rozmixujeme. Přidáme prolisovaný zbytek česneku, šunku, koření podle chuti a smetanu. Polévku jen pět minut povaříme a podáváme ozdobenou nastrouhaným sýrem a chlebovými krutony.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Hubnoucí HIT: Tukožroutská polévka! Pamatujete?

Hovězí maso: Z čeho dělat steak a z čeho guláš?

10 nejnebezpečnějších potravin

reklama
reklama
reklama