reklama

Vařte jednoduše: 5 rychlých večeří pro pracovní týden

Nechcete každý den po práci trávit hodiny u sporáku? Inspirujte se našemi recepty na rychlou večeři.

Foto: ISIFA/Thinkstock

Představa každé z nás, když přijdeme domů z práce je, že si sedneme k televizi nebo se naložíme do vany. U našich manželů se tato představa poněkud liší. Před zaslouženým odpočinkem je totiž třeba uvařit něco k večeři pro ostatní členy domácnosti.

Jak se vyhnout hodinám vyvařování a přesto před manžela postavit chutné jídlo? Máme pro vás pět tipů na rychlou večeři v pracovním týdnu. Recepty na pokrmy, které uvaříte snadno a bez práce.

Fazolový salát s opečenými rajčaty

Na 6 porcí si připravte:

  • 250g přepůlených cherry rajčat
  • 4 lžíce extra panenského olivového oleje
  • sůl, pepř
  • 3 nasekané stroužky česneku
  • 2 středně velké červené cibule
  • 2 lžičky nasekaného rozmarýnu
  • 800 g konzervovaných fazolí
  • 5 lžic balzamikového octa
  • 50 g hoblinek parmazánu

Do předehřáté trouby na 180 stupňů si dáme rajčata řeznou plochou na pečící plech a zakápneme lžící oleje. Před pečením je lehce osolíme a opepříme. Pečeme asi 15 minut. Zbytek oleje si rozehřejeme v nízkém kastrolu a přidáme česnek, polovinu cibule, nasekaný rozmarýn, sůl, pepř a smažíme pár minut, než cibule zezlátne.

Do kastrolu si vsypeme fazole a zakápneme je octem a prohřejeme. Vmícháme zbylou cibuli. Fazole podáváme s plátky parmazánu, posypané pečenými rajčaty a ozdobené snítkou rukoly. Salát můžete doplnit tuňákem nebo uzeným pstruhem.

Kuřecí prsa s estragonem

Pro čtyři osoby si připravte:

  • 4 plátky kuřecích prsou
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 červenou cibuli
  • 2 stroužky česneku
  • 4 žampiony
  • 100 - 150 g sušené šunky
  • 200 ml bílého suchého vína
  • 1-2 lžičky škrobové moučky
  • 1/2 lžičky sušeného estragonu
  • citronovou šťávu
  • 1 hlávku brokolice

Plátky masa si dobře omyjeme a osušíme. Kuře si osolíme a opepříme. V pánvi rozpálíme olej a maso zprudka opečeme po obou stranách a vyjmeme. Do pánve nasypeme nakrájenou cibuli a česnek a přidáme nakrájené žampiony a šunku. Pečeme do té doby, než se odpaří voda.

Hubnoucí HIT: Tukožroutská polévka! Pamatujete?

Ve víně si rozmícháme škrob a přilijeme ho do pánve. Dochutíme solí, pepřem a estragonem. Promícháme a vaříme asi 2 minuty. Poté vlijeme trochu vody nebo vývaru. Brokolici uvařenou v osolené vodě přidáme do pánve a spolu s kuřecími plátky prohřejeme a podle potřeby dochutíme citronovou šťávou.

Kuskus s mozzarellou

Na 4 porce si připravte:

  • 200 g mozzarelly
  • 1,5 hrnku celozrnného kuskusu
  • 1 lžíci sójové omáčky
  • petrželku
  • lžíci olivového oleje
  • 4 plátky sušené šunky
  • hovězí bujon

Kuskus v misce zalijeme bujónem v poměru, který je napsaný na obalu. Přidáme trochu sójové omáčky a olej. Kuskus přiklopíme a necháme nabobtnat. Už za pár minut je kuskus zcela hotový.

Mezi tím si nakrájíme mozzarellu a sušenou šunku. Do hotového kuskusu vmícháme nasekanou petrželku, čerstvě mletý pepř a nakonec mozzarellu a sušenou šunku. Pokrm je možné podávat studený nebo teplý.

Cuketový pekáček

Na 4 porce budete potřebovat:

  • 5 vajec
  • 1 kg cukety
  • 200 g tvrdého sýra
  • 2 lžíce mléka
  • sůl
  • pepř
  • koření na zeleninu

Dobře omyté cukety si nakrájíme na slabá kolečka a vymačkáme z nich vodu. Tvrdý sýr si nastrouháme nahrubo a promícháme s cuketou. Pro obměnu, můžete sáhnout po sýru feta. Čtyři vejce si rozšleháme a přidáme do nich cuketovou směs a dochutíme pepřem a solí.

Vhodnou misku si vymažeme a rozprostřeme do ní cuketovou směs. Vše zalijeme zbylým vejcem smíchaným s mlékem. Pekáček vložíme do předehřáté trouby na 190 stupňů Celsia asi na 40 minut. Zapékáme cuketu dozlatova. Jídlo podáváme studené nebo teplé. Záleží na naší chuti.

Italská krémová rajčatová polévka

Na lahodnou polévku pro čtyři osoby si připravte:

  • 150 ml smetany ke šlehání
  • 1 lžíci cukru krupice
  • špetku soli
  • 220 g fusilli
  • 600 ml zeleninového vývaru z kostky
  • 1 cibuli
  • 900 g vyzrálých rajčat
  • 60 g másla

V hrnci si na rozpuštěném másle osmahneme cibuli a když změkne, přidáme rajčata a polovinu zeleninového vývaru. Vše přivedeme k varu a následně mírně vaříme 20 minut. Hrnec odstavíme a zchladlou polévku rozmixujeme na jemný krém. Přes husté síto polévku prolisujeme a přilijeme zbytek vývaru a do polévky vložíme fusilli (těstoviny ve tvaru vrtulky). Podle své chuti ji dosolíme, dopepříme a případně dosladíme.

Polévku vaříme na mírném stupni asi 15 minut. Při servírování ji nalijeme do nahřátých talířů a zdobíme šlehačkou a lístkem bazalky. Rajčatovou polévku podáváme s osmaženými kostičkami bílého pečiva. 

 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

VIP Prostřeno: Vyzkoušejte exotické recepty se zázvorem

Masopustní hodování: Zabíjačkové i sladké lahůdky

Chcete lehkou večeři? Vyzkoušejte recepty s pohankou

 

Kontra: Neumíme sdílet veřejný prostor. Řidiči často netuší, jak nebezpečná je to hra | Video: Michael Rozsypal, Daniela Drtinová

Pokud jste v článku zaznamenali chybu nebo překlep, dejte nám, prosím, vědět prostřednictvím kontaktního formuláře. Děkujeme!

reklama
reklama
reklama