Recepty z pořadu Prostřeno
Vyzkoušejte několik zajímavých receptů od soutěžících z televizní kulinářské soutěže Prostřeno.
V dalším týdnu se pořad Prostřeno vydá do východních Čech, aby zde mezi sebou poměřili své kuchařské schopnosti tři mladé ženy a dva muži. Z jejich kuchařského umění představíme několik receptů, které rozhodně stojí za vyzkoušení.
Pondělí – Monika Laštůvková
Monika z Hlinska je na mateřské dovolené. Všechen čas věnuje dětem, je to maminka na plný úvazek. Vystudovala střední průmyslovou školu, obor chovatel koní. Je vdaná, s manželem má dva syny a další tři nevlastní dcery.
Od rána do večera je s dětmi, občas zajde i na nějakou brigádu. Do pořadu se přihlásila sama, protože by chtěla vyhrát a zkusit něco nového. Pokud by zvítězila, peníze by investovala "do baráčku a do dětí".
Předkrmy
Plněná okurková očka
Monika udělala dva předkrmy. První – lehký, osvěžující – hosté ocenili
Ingredience:
- 1 okurka
- 3 lžíce zakysané smetany
- 50 g šunky
- 3 lžíce majolky
- 100 g tvrdého sýra
- 10 cherry rajčátek
- pepř a sůl
Postup:
Okurku střídavě oloupeme, aby vznikly proužky, a nakrájíme ji na dvoucentimetrové špalíčky. Dužinu vyjmeme vykrajovátkem. Veškeré zbylé suroviny kromě rajčat smícháme a vytvoříme pomazánku. Okurky naplníme a zaklopíme půlkami cherry rajčátek.
Teplota: 0 °C
Vhodné pro vegetariány: ano
Počet porcí: 5
Obtížnost: pro začátečníky
Národní kuchyně: česká
Doba přípravy: do 30 minut
Čas vaření: 0 minut
Recipe category: bez vaření / předkrm
Talíř mnoha chutí s lístkovými uzlíčky
I druhý předkrm byl dobrý, návštěvu zaujalo pečivo z koupeného lístkového těsta.
Ingredience:
- lístkové těsto
- 3 druhy plátkového sýra
- 3 druhy uzenin (šunka, moravské uzené a tvrdý salám)
- kmín
Na první pomazánku:
- 5 ředkviček
- 3 lžíce majonézy
- 1 zelená paprika
Na druhou pomazánku:
- 1 pomazánkové máslo
- 100 g tvrdého sýra
- lžička mleté papriky
- 2 stroužky česneku
Postup:
1. Z lístkového těsta uděláme uzlíky, které posypeme solí a kmínem a dáme péct na 170 stupňů asi na osm až deset minut do horké trouby.
2. Z uvedených surovin a pokrájené zeleniny umícháme obě pomazánky. Na plátky sýrů položíme různé salámy, potřeme je pomazánkami a zabalíme do rolek. Každý z hostů dostane více variací.
Teplota: 180 °C
Vhodné pro vegetariány: ne
Počet porcí: 5
Obtížnost: pro začátečníky
Národní kuchyně: česká
Doba přípravy: 30–60 minut
Čas vaření: 10 minut
Recipe category: předkrm / pečení
Polévka
Kuřecí vývar
Drůbeží polévka à la Monika byla celkem rychlovka.
Ingredience:
- 300 g kuřecího masa (skelet nebo stehna či křídla)
- zelenina do polévky (mrkev, celer, petržel, brokolice, květák, kedlubna, ředkvička)
- 1 kostka drůbežího bujonu
- sůl a pepř
Postup:
Maso dáme vařit s bujonem do litru vody. Po dvaceti minutách přidáme pokrájenou zeleninu a podle potřeby dochutíme. Můžeme podávat s nudlemi či jinou zavářkou.
Teplota: 100 °C
Vhodné pro vegetariány: ne
Počet porcí: 5
Obtížnost: pro začátečníky
Národní kuchyně: česká
Doba přípravy: do 30 minut
Čas vaření: 60 minut
Recipe category: polévka / vaření
Hlavní chod
Jemně pikantní masová směs, americké brambory
Tak trochu "čína" po česku se smaženými brambory.
Ingredience:
- 400 g vepřové panenky
- 400 g kuřecího masa
- 1 červená paprika
- 1 žlutá paprika
- 0,5 pórku
- 2 rajčata
- 100 g žampionů nebo čerstvých sezonních hub
- 1 lžíce kukuřice
- 1 lžíce hrášku
- 1 lžíce sójové omáčky
- 1 lžička worcesteru
- špetka mleté pálivé papriky
- 1 hrnek vody
- olej na smažení
- 1 kg brambor
- 4 stroužky česneku
- zelená petrželka
- sůl a pepř
Postup:
1. Oba druhy masa nakrájíme na kousky a orestujeme na oleji. Ochutíme kořením a omáčkami, podlijeme vodou a necháme deset minut podusit. Pak přidáme zeleninu a opět chvíli restujeme, až v pánvi nezůstane moc šťávy.
2. Brambory nakrájíme na čtvrtky, osušíme a vložíme do předem rozpáleného oleje v hlubší nádobě nebo fritéze. Po deseti minutách je vyjmeme, osolíme a posypeme petrželí a drceným česnekem.
Teplota: 160 °C a 140 °C
Vhodné pro vegetariány: ne
Počet porcí: 5
Obtížnost: pro mírně pokročilé
Národní kuchyně: česká
Doba přípravy: do 30 minut
Čas vaření: 45 minut
Recipe category: hlavní chod / příloha / restování / dušení / smažení
Dezert
Letní pohlazení
Původní recept nahradilo maminčino tiramisu, které možná přineslo hostitelce více bodů než původní "letní pohlazení", a tím jedno ze tří vítězství.
Ingredience:
- 1 balení dobré zmrzliny
- 300 g sezonního nebo mrazeného ovoce
- 2 lžíce cukru
- 1 lžíce rumu
- 1 menší čokoláda
- pár lístků máty
- 1 smetana ke šlehání
Postup:
Ovoce lehce povaříme s cukrem, v závěru přidáme rum. Ovocnou směs naneseme na zmrzlinu, přidáme šlehačku a posypeme strouhanou čokoládou. Ozdobíme lístkem máty.
Teplota: 100 °C
Vhodné pro vegetariány: ano
Počet porcí: 5
Obtížnost: pro začátečníky
Národní kuchyně: česká
Doba přípravy: do 30 minut
Čas vaření: do 30 minut
Recipe category: moučník / vaření / chlazení
Zdroj: iprima.cz
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:
Pohlreich vaří živě: Recepty na ragú, kotlety a trhanec
Recept na báječný banánový dort: Ochutnejte!
Rychlá večeře: Zkuste bramborový tatarák. I od Babici