reklama

Recepty z pořadu Prostřeno

Vyzkoušejte několik zajímavých receptů od soutěžících z televizní kulinářské soutěže Prostřeno.

Foto: iprima.cz

V dalším týdnu se pořad Prostřeno vydá do východních Čech, aby zde mezi sebou poměřili své kuchařské schopnosti tři mladé ženy a dva muži. Z jejich kuchařského umění představíme několik receptů, které rozhodně stojí za vyzkoušení.

Pondělí – Monika Laštůvková

Monika z Hlinska je na mateřské dovolené. Všechen čas věnuje dětem, je to maminka na plný úvazek. Vystudovala střední průmyslovou školu, obor chovatel koní. Je vdaná, s manželem má dva syny a další tři nevlastní dcery.

Od rána do večera je s dětmi, občas zajde i na nějakou brigádu. Do pořadu se přihlásila sama, protože by chtěla vyhrát a zkusit něco nového. Pokud by zvítězila, peníze by investovala "do baráčku a do dětí".

Předkrmy

Plněná okurková očka

Monika udělala dva předkrmy. První – lehký, osvěžující – hosté ocenili

Ingredience:

  • 1 okurka
  • 3 lžíce zakysané smetany
  • 50 g šunky
  • 3 lžíce majolky
  • 100 g tvrdého sýra
  • 10 cherry rajčátek
  • pepř a sůl

Postup:

Okurku střídavě oloupeme, aby vznikly proužky, a nakrájíme ji na dvoucentimetrové špalíčky. Dužinu vyjmeme vykrajovátkem. Veškeré zbylé suroviny kromě rajčat smícháme a vytvoříme pomazánku. Okurky naplníme a zaklopíme půlkami cherry rajčátek.

Teplota: 0 °C
Vhodné pro vegetariány: ano
Počet porcí: 5
Obtížnost: pro začátečníky
Národní kuchyně: česká
Doba přípravy: do 30 minut
Čas vaření: 0 minut
Recipe category: bez vaření / předkrm

Talíř mnoha chutí s lístkovými uzlíčky

I druhý předkrm byl dobrý, návštěvu zaujalo pečivo z koupeného lístkového těsta.

Ingredience:

  • lístkové těsto
  • 3 druhy plátkového sýra
  • 3 druhy uzenin (šunka, moravské uzené a tvrdý salám)
  • kmín

Na první pomazánku:

  • 5 ředkviček
  • 3 lžíce majonézy
  • 1 zelená paprika

Na druhou pomazánku:

  • 1 pomazánkové máslo
  • 100 g tvrdého sýra
  • lžička mleté papriky
  • 2 stroužky česneku

Postup:

1. Z lístkového těsta uděláme uzlíky, které posypeme solí a kmínem a dáme péct na 170 stupňů asi na osm až deset minut do horké trouby.

2. Z uvedených surovin a pokrájené zeleniny umícháme obě pomazánky. Na plátky sýrů položíme různé salámy, potřeme je pomazánkami a zabalíme do rolek. Každý z hostů dostane více variací.

Teplota: 180 °C
Vhodné pro vegetariány: ne
Počet porcí: 5
Obtížnost: pro začátečníky
Národní kuchyně: česká
Doba přípravy: 30–60 minut
Čas vaření: 10 minut
Recipe category: předkrm / pečení

Polévka

Kuřecí vývar

Drůbeží polévka à la Monika byla celkem rychlovka.

Ingredience:

  • 300 g kuřecího masa (skelet nebo stehna či křídla)
  • zelenina do polévky (mrkev, celer, petržel, brokolice, květák, kedlubna, ředkvička)
  • 1 kostka drůbežího bujonu
  • sůl a pepř

Postup:

Maso dáme vařit s bujonem do litru vody. Po dvaceti minutách přidáme pokrájenou zeleninu a podle potřeby dochutíme. Můžeme podávat s nudlemi či jinou zavářkou.

Teplota: 100 °C
Vhodné pro vegetariány: ne
Počet porcí: 5
Obtížnost: pro začátečníky
Národní kuchyně: česká
Doba přípravy: do 30 minut
Čas vaření: 60 minut
Recipe category: polévka / vaření

Hlavní chod

Jemně pikantní masová směs, americké brambory

Tak trochu "čína" po česku se smaženými brambory.

Ingredience:

  • 400 g vepřové panenky
  • 400 g kuřecího masa
  • 1 červená paprika
  • 1 žlutá paprika
  • 0,5 pórku
  • 2 rajčata
  • 100 g žampionů nebo čerstvých sezonních hub
  • 1 lžíce kukuřice
  • 1 lžíce hrášku
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžička worcesteru
  • špetka mleté pálivé papriky
  • 1 hrnek vody
  • olej na smažení
  • 1 kg brambor
  • 4 stroužky česneku
  • zelená petrželka
  • sůl a pepř

Postup:

1. Oba druhy masa nakrájíme na kousky a orestujeme na oleji. Ochutíme kořením a omáčkami, podlijeme vodou a necháme deset minut podusit. Pak přidáme zeleninu a opět chvíli restujeme, až v pánvi nezůstane moc šťávy.

2. Brambory nakrájíme na čtvrtky, osušíme a vložíme do předem rozpáleného oleje v hlubší nádobě nebo fritéze. Po deseti minutách je vyjmeme, osolíme a posypeme petrželí a drceným česnekem.

Teplota: 160 °C a 140 °C
Vhodné pro vegetariány: ne
Počet porcí: 5
Obtížnost: pro mírně pokročilé
Národní kuchyně: česká
Doba přípravy: do 30 minut
Čas vaření: 45 minut
Recipe category: hlavní chod / příloha / restování / dušení / smažení

Dezert

Letní pohlazení

Původní recept nahradilo maminčino tiramisu, které možná přineslo hostitelce více bodů než původní "letní pohlazení", a tím jedno ze tří vítězství.

Ingredience:

  • 1 balení dobré zmrzliny
  • 300 g sezonního nebo mrazeného ovoce
  • 2 lžíce cukru
  • 1 lžíce rumu
  • 1 menší čokoláda
  • pár lístků máty
  • 1 smetana ke šlehání

Postup:

Ovoce lehce povaříme s cukrem, v závěru přidáme rum. Ovocnou směs naneseme na zmrzlinu, přidáme šlehačku a posypeme strouhanou čokoládou. Ozdobíme lístkem máty.

Teplota: 100 °C
Vhodné pro vegetariány: ano
Počet porcí: 5
Obtížnost: pro začátečníky
Národní kuchyně: česká
Doba přípravy: do 30 minut
Čas vaření: do 30 minut
Recipe category: moučník / vaření / chlazení

Zdroj: iprima.cz


MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Pohlreich vaří živě: Recepty na ragú, kotlety a trhanec

Recept na báječný banánový dort: Ochutnejte!

Rychlá večeře: Zkuste bramborový tatarák. I od Babici

reklama
reklama
reklama