Recept na báječný banánový dort: Ochutnejte!
Lahodný, sladký, dobře vyzrálý banán, sametový krém z kvalitní čokolády a másla, zdobení z domácího karamelu: je to kalorická bomba, ale je to prostě boží!
Lahodný, sladký, dobře vyzrálý banán, sametový krém z kvalitní čokolády a másla, zdobení z domácího karamelu: je to kalorická bomba, ale je to prostě boží!
Slaví někdo z vašich blízkých narozeniny? Zkuste ho překvapit vlastnoručně upečeným banánovým dortem. Recept se vám možná bude zdát složitý, ale určitě ho zvládnete. Výsledek z poctivých domácích surovin jako máslo, šlehačka, čerstvé banány či čokoláda určitě stojí za to. Věřte, že se vám vynaložené úsilí vyplatí a že sklidíte od oslavence velkou pochvalu.
Co musíte nakoupit?
Suroviny na korpus
- 100 g čokolády (90 %)
- 50 g mléčné čokolády
- 250 g polohrubé mouky
- 300 g cukru krystal
- 6 vajec
- 100 g másla
Suroviny na krém
- 500 ml šlehačky (33%)
- 2 ztužovače šlehačky
- 1-2 banány
- 100 g cukru moučky
Suroviny na zdobení
- 1 banán
- 1/2 kg cukru krupice
- 150 g másla
- 1-2 dcl vody
Jak ho upečete?
Rozpusťte ve vodní lázni čokoládu a z bílků ušlehejte sníh. Změklé máslo utřete spolu s cukrem do pěny, vmíchejte pomalu žloutky a po částech přidávejte čokoládu společně s moukou. Nakonec vmiste ušlehaný sníh a pečte při 180 °C asi 40-45 minut.
Doporučujeme: Snědli byste dort za 3 miliony?
Mezitím vyšlehejte šlehačku s cukrem a ztužovačem a opatrně do ní vmíchejte dobře rozmixovaný banán. Korpus rozkrojte na dva díly, naplňte šlehačkou a naneste ji i z boků, které dozdobíte hoblinkami čokolády. Nechejte ztuhnout v lednici asi 3 hodiny.
Máte tak dost času na přípravu karamelu: Do vyššího hrnce nasypete cukr a zahříváte za stálého míchání na střední teplotu. Když cukr začne měnit barvu a hrudkovatět mícháte ještě asi čtvrt hodiny - postupně bude tmavnout a kapalnět. Když je cukr rozpuštěný, ale zůstaly v něm hrudky, snižte teplotu na minimum a hrudky postupně rozmačkejte. Mírně zahřívejte, dokud nebude karamel mít tmavě zlatavou barvu: poznáte to tak, že kousek nakapete na bílý talířek. Poté přilijeme trošku vařící vody. Pozor na páru! Do hmoty o hustotě marmelády postupně vmícháte máslo, případně podle potřeby ještě trochu vody. Teploty hmoty by měla být kolem 50 °C , konzistence omáčková.
Na ztuhlý korpus umístíme řezem dolů jako ozdobu podélně rozpůlený banán a zalijeme mírně vychladlým karamelem. ještě alespoň hodinku necháme v lednici ztuhnout, až karamel mírně zhoustne.
Náš tip: přijde vám příprava karamelu moc složitá? Použijte kvalitní hotový toping z obchodu.
zdroj: pekarnamikula.cz
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:
Speciál o medu: Jak poznat ten kvalitní a kde nakoupit?
Chcete otěhotnět? Pijte červené víno!
Nejíte maso? Na co dát pozor, abyste netloustli