reklama

Recept na báječný banánový dort: Ochutnejte!

Lahodný, sladký, dobře vyzrálý banán, sametový krém z kvalitní čokolády a másla, zdobení z domácího karamelu: je to kalorická bomba, ale je to prostě boží!

Foto: pekarnamikula.cz

Lahodný, sladký, dobře vyzrálý banán, sametový krém z kvalitní čokolády a másla, zdobení z domácího karamelu: je to kalorická bomba, ale je to prostě boží!

Slaví někdo z vašich blízkých narozeniny? Zkuste ho překvapit vlastnoručně upečeným banánovým dortem. Recept se vám možná bude zdát složitý, ale určitě ho zvládnete. Výsledek z poctivých domácích surovin jako máslo, šlehačka, čerstvé banány či čokoláda určitě stojí za to. Věřte, že se vám vynaložené úsilí vyplatí a že sklidíte od oslavence velkou pochvalu.

Co musíte nakoupit?

Suroviny na korpus

  • 100 g čokolády (90 %)
  • 50 g mléčné čokolády
  • 250 g polohrubé mouky
  • 300 g cukru krystal
  • 6 vajec
  • 100 g másla

Suroviny na krém

  • 500 ml šlehačky (33%)
  • 2 ztužovače šlehačky
  • 1-2 banány  
  • 100 g cukru moučky

Suroviny na zdobení

  • 1 banán
  • 1/2 kg cukru krupice
  • 150 g másla
  • 1-2 dcl vody

Jak ho upečete?

Rozpusťte ve vodní lázni čokoládu a z bílků ušlehejte sníh. Změklé máslo utřete spolu s cukrem do pěny, vmíchejte pomalu žloutky a po částech přidávejte čokoládu společně s moukou. Nakonec vmiste ušlehaný sníh a pečte při 180 °C asi 40-45 minut.

Doporučujeme: Snědli byste dort za 3 miliony?

Mezitím vyšlehejte šlehačku s cukrem a ztužovačem a opatrně do ní vmíchejte dobře rozmixovaný banán. Korpus rozkrojte na dva díly, naplňte šlehačkou a naneste ji i z boků, které dozdobíte hoblinkami čokolády. Nechejte ztuhnout v lednici asi 3 hodiny.

Máte tak dost času na přípravu karamelu: Do vyššího hrnce nasypete cukr a zahříváte za stálého míchání na střední teplotu. Když cukr začne měnit barvu a hrudkovatět mícháte ještě asi čtvrt hodiny - postupně bude tmavnout a kapalnět. Když je cukr rozpuštěný, ale zůstaly v něm hrudky, snižte teplotu na minimum a hrudky postupně rozmačkejte. Mírně zahřívejte, dokud nebude karamel mít tmavě zlatavou barvu: poznáte to tak, že kousek nakapete na bílý talířek. Poté přilijeme trošku vařící vody. Pozor na páru! Do hmoty o hustotě marmelády postupně vmícháte máslo, případně podle potřeby ještě trochu vody. Teploty hmoty by měla být kolem 50 °C , konzistence omáčková.

Na ztuhlý korpus umístíme řezem dolů jako ozdobu podélně rozpůlený banán a zalijeme mírně vychladlým karamelem. ještě alespoň hodinku necháme v lednici ztuhnout, až karamel mírně zhoustne.

Náš tip: přijde vám příprava karamelu moc složitá? Použijte kvalitní hotový toping z obchodu.

zdroj: pekarnamikula.cz

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Speciál o medu: Jak poznat ten kvalitní a kde nakoupit?

Chcete otěhotnět? Pijte červené víno!

Nejíte maso? Na co dát pozor, abyste netloustli

 

reklama
reklama
reklama