reklama
 

Speciál o medu: Jak poznat ten kvalitní a kde nakoupit?

Patří med k běžným potravinám ve vašem životě? Jak poznat kvalitu a kam vyrazit na nákupy?

Foto: Profimedia.cz

Lipový, lesní, akátový a další druhy medu denně nakupujeme a dáváme si je do čaje nebo na chleba. Kdo by nemiloval lahodný produkt včel, který je pro náš organismus tolik přínosný. Jak ale poznat ten "pravý med"?

Minulý rok vyvolal průzkum časopisu dTest paniku u spotřebitelů medu. Ze 17 testovaných produktů byly čtyři ředěné laciným sirupem, dva vzorky obsahovaly éčka a dva ze tří testovaných biomedů propadly úplně, kvůli přítomnosti pesticidů.

Je paradoxem, že jedinečný český med je vyvážen do zahraničí, zatímco u nás v obchodech najdete med z dovozu, který je často dobarvovaný chemií a kvůli jeho nízké ceně konči na stolech mnohem časteji než ten tuzemský. Pojďme si nejříve připomenout základní druhy medu...

Druhy medu

Který je ten pravý? To záleží na vašem výběru. Med se rozděluje do tří základních skupin.

Květový:

Pochází především z nektarů květů. Je lehce stravitelný, ale obsahuje větší množství pylu, což může vyvolávat alergické reakce. Známé jsou především jednodruhové medy, jako řepkový, slunečnicový, akátový a samozřejmě směs květových medů, včetně produktu z ovocných stromů. Má světlou barvu a vyjma akátového, velmi brzo krystalizují.

Smíšený:

Pochází ze snůšky nektarového a medovicového původu bez výrazné převahy jednoho druhu. Jsou to především medy z malin, ostružin, lípy a později kvetoucích bylin a květin. Mají výraznou a lahodnou chuť. Pro svoji jedinečnost patří u milovníků medu k jasným favoritům.

Medovicový:

Neboli lesní med pochází z hmyzem přefiltrované mízy listnatých a jehličnatých stromů. Obsahuje větší množství minerálních látek, stopových prvků a látek baktericidní povahy. Vzniká převážně v letních snůžkách, má výraznější chuť a aroma. Krystalizuje velmi pomalu a je typický svou tmavou barvou.

Jak poznáme "pravý med"?

Odborníci se shodují, že nejjistější je řídit se rozumem. Je jasné, že pravý med nekoupíte 0,5 kg za 40 Kč. Při výběru vždy dohledejte zemi původ.

Čtěte také: Žvýkejte med. Posílíte imunitu a zaženete alergii

Jak pozná oko laika, že jde o kvalitní produkt? Stačí ho v ruce překlápět, neměl by se v žádném případě přelévat jako voda, ale naopak se co nejpomaleji táhnout. A jak odborníci stále opakují dokola, krystalizace medu není závadou, je naopak důkazem, že jde o pravý a nešizený produkt.

Proč med krystalizuje?

Med světlé barvy, který pochází z nektaru květů, obsahuje větší množství glukózy, tedy cukru hroznového. Tyto světlé druhy krystalizuji velmi brzy, často už za několik týdnů po vytočení. Naopak tmavý med obsahuje více ovocného cukru, fruktózu, proto krystalizuje později. Nejlépe je na tom med lesní nebo akátový, který se vám dostane do fáze krystalizace až za několik měsíců.

Jednoduše řečeno, do roka by měl každý kvalitní med ztuhnout, pokud se tak nestane, můžete výrobce začít podezřívat, že byl proces zrání zastaven nebo jiným způsobem upraven.

Nechcete-li se ztuhlou konzistencí trápit, stačí med pomalu rozehřívat ve vodní lázni. Položte sklenici do vody, zahřejte na 45 °C, a pak vypněte. Celý proces opakujte, dokud není celý obsah rozpuštěný.

Med je ostře sledovaným produktem

A proč med sledovat? Ještě v nedávné době se med ředil cukerným roztokem řepy, což se dalo dobře odhalit. "Falšovatelé posléze přešli na pančování medu levným kukuřičným či třtinovým sirupem, jehož profil lze uměle vytvořit tak, aby byl velmi podobný profilu pravého medu," uvádí Ida Razová z časopisu dTest.

Kvalitu medu ovlivňuje jeho složení a to hlavně obsah fruktózy a glukózy, jeho vyzrálost a způsob zacházení. I když je do medu zakázáno cokoliv přidávat, dTest potvrdil opak.

Najděte si svého včelaře

Největší zárukou kvality jsou medy přímo od včelařů. Pokud nemáte čas běhat po sousedech a hledat, kdo v okolí má včely, nakupujte alespoň produkty, které jsou výhradně českého původu. Takový produkt je přísně kontrolován a získáte záruku, že nebudete konzumovat něco, co obsahuje antibiotika a jinou chemii.

Náš tip: Med vás zbaví kocoviny, pupínků i špatné nálady

Zajímáte-li se o vzácný produkt včel více, pak si zapamatujte výraz hydroxymethylfufural, což není zrovna jednoduché slovo, ale jde o indikační látku teplotního zpracování medu. Pravý med obsahuje maximálně 0,4 mg/kg, rozbory levných náhražek ukázaly až 100 mg/kg. Jednoduše řečeno, výrobce med uvařil, a tím spolehlivě zničil všechny léčivé látky. Naopak máte ve sklenici ještě bonus v podobě těžkých kovů a zbytků léčiv.

Dlouhá zima ovlivnila cenu medu

Letošní dlouhá zima je zapříčinila, že si za med připlatíme až o 15 Kč/kg. Zatímco loni jsme si 1 kg kvalitního medu zakoupili za 135 Kč, letos se cena vyšplhala na 151 Kč/1 kg. V žádném případě není nutné vyvolávat paniku, že by snad českého produktu bylo nedostatek a my si museli začít kupovat nekvalitní medy z Číny. Jen platí staré dobré pravidlo. Za kvalitu je třeba si připlatit.

zdroj: dTest.cz, vitalia.cz

Jaký med máte nejraději? Kupujete si ho v supermarketech nebo máte svého včelaře? Napište nám v diskuzi pod článkem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Med léčí zvenku i zevnitř

5 rad jak okouzlit tchýni i šéfa

Test: Znáte základní pojmy ekonomie?

Pan Peterka o medu...

"Většinou nakupuji med u známých včelařů, mám tři zdroje. Jeden je můj soused a popichuji ho výčitkami že to včely nasbírají u mě na zahradě a on mi to pak prodá. Už mě vycvičil informací, že včeličky si to nasbírají aby přežily zimu a když jim ten med sebere a prodá ho posměváčkům jako jsem já, musí nakrmit cukrem aby mu přes zimu meumřely, cukr se kupuje za peníze."

"Běžně seženu med za 100 Kč, od souseda rovnou z medometu a celkem v šesti lidech spotřebujeme za sezonu cca 30 kg medu, každé ráno 1 čajová lžička do zeleného čaje s citronem."

"Ve Vašem textu by se možná hodila zmínka o medu pastovaném. Po celý rok netvrdne, má pastovitou konzistenci. Já ho pastuji podle receptu country ptáčka Franty Špačka (asi tušíte že poslouchám Country radio /někdy/), prostě když med začne krystalizovat, každý den ho trošku promíchám a když ten míchací klacík jde do medu jen zapíchnout a míchat už nejde, je hotovo. Někteří včelaři pastovaný med nabízejí a protože s tí mají práci, je dražší."

"Zkrystalizovaný med rozehřívám v hrnci s horkou vodou natočenou z boileru. I když má možná víc než 50 °C, tak má po cestě sklo, které nějaké teplo pohltí.  Na výstavě Zahrada Čech v Litoměřicích jsem slyšel od včelaře na stánku Svazu včelařů, že med pokud je vystaven teplotě nad 50 °C déle než 3 hodiny, může utrpět. Teplotu čaje (správnou, těch 50 °C) určuji podle teploty čaje v mojí nevymáchané ústní dutině, nebo co to mám, když je čaj akorát k pití, co snesu aby nepálil, tak to je ono. "
 
DENODENNĚ  LŽIČKA  MEDU
DĚLÁ  Z  DĚDY  NEPOSEDU !
 

Vloupání na přehlídkové molo. Pařížskou komičku vykázala až Gigi Hadid | Video: Reuters/AP
reklama
reklama
reklama