Netradiční recepty na neděli? Ochutnejte!
Už jste někdy jedli tomatovou polévku nebo domácí zmrzlinu? Ne? Vyzkoušejte naše recepty z pořadu Prostřeno!
Víkendy jsou ideální k tomu, abychom vyzkoušeli nové recepty. Máme pro vás menu na neděli, které bude chutnat celé rodině. Receptem z pořadu Prostřenu určitě nic nezkazíte!
Každý všední den můžete od 18:00 hodin na Prima Family sledovat pořad o vaření. V pořadu Prostřeno mezi sebou soutěží pět amatérských kuchařů o titul nejlepší kuchař. Vítěz si odnáší za svůj recept 40 tisíc korun.
Zážitková tomatová polévka
Nákupní seznam: rajčat, 1 cibule, sůl, 3 lžíce slunečnicového oleje, 2 kuličky pepře, 1 rajčatový protlak, 1 bujón, cukr, tmavou jíšku, různé druhy koření
Zpěníme si na oleji cibulku a přidáme rajčata. Po chvilce podlijeme vodou a dusíme. Až se voda začne vařit, přidáme bujón, protlak a koření dle chuti (oregano, kurkuma, skořice, tymián nebo bazalka). Podle kyselosti rajčat, dochutíme cukrem. Polévku scedíme a vařená rajčata dobře propasírujeme. Nakonec zahustíme tmavou jíškou.
Na stůl podáváme polévku bez chleba. Každý si může vybrat přílohy do polévky podle své chuti. Mezi přílohami může být petržel kadeřavá, kuskus, feta sýr, olivy, kapary, chilli papričky nebo ušlehaná smetana.
Žebírka ala Žaža
Nákupní seznam: 3 kg vepřových žeber, olej, sůl koření na žebra, pepř, 1 stroužek česneku, 1 sklenice řezaného piva, 1 sklenice barbecue smíchaného s kořením na gyros v poměru 1:1, máslo, 2 kg brambor, mléko
Žebra napícháme lákem, který jsme si připravili z oleje, soli a koření na žebra a necháme dva dny uležet. Před pečením žebírka pomazlíme v česneku, okořeníme a dáme do pekáče. Podlijeme pivem smíchaným s vodou. Pečeme maso asi na 220 stupňů přibližně 45 minut zaklopené a potom dopékáme 1,5 hodiny do křupava na 100 - 140 stupňů už odklopené. Maso je dobré často obracet.
Uvařené brambory rozšťoucháme, přidáme sůl, teplé mléko a máslo. Směs rozmixujeme na hladkou kaši. Žebra podáváme s hořčicí, tatarkou nebo křenem. Výborně se hodí kyselé okurky nebo kozí rohy.
Domácí tvarohová zmrzlina
Nákupní seznam: 500 g tučného tvarohu, 16 lžic smetany na vaření, 1 balení lupínkových mandlí, 150 g cukr moučka, 1 tekutá čokoládová poleva, 0,5 l šlehačky ke šlehání, 0,5 kg čerstvých jahod, 2 vejce, kousek máty
V jedné misce si důkladně rozmixujeme tvaroh se smetanou na vaření a cukrem. V druhé si rozšleháme 2 celá vejce a ve třetí misce vyšleháme šlehačku. Do misky s tvarohem vmícháme na kousky nakrájené trochu oslazené jahody a mandle. Velmi opatrně vmícháme vejce a šlehačku. Zmrzlinu necháme zhruba tři hodiny v mrazáku. Podáváme ji přelitou čokoládovou polevou a zdobíme mátou.