reklama

Milujete řepu? Máme pro vás super recepty!

Máme pro vás úžasné recepty z řepy. Ochutnejte!

Foto: Jaroslav Jiřička

Milujete červenou řepu a přemýšlíte, které recepty jste ještě nevyzkoušela? Přinášíme recept, který je neobvyklý a hlavní surovinou není nic jiného než červená řepa.

Polévka z červené řepy, salát z červené řepy, plněná řepa a mnoho dalších úžasných receptů je připraveno přímo pro vás. Vyzkoušejte a nebudete litovat.

Krém z červené řepy

Budete potřebovat:

  • 750 g červené řepy
  • 2 cibule
  • 1 lžíce másla
  • 1 bobkový list
  • 2 zrnka černého pepře
  • 500 ml masového vývaru
  • sůl, pepř
  • šťáva z půlky citronu
  • 100 g zkysané smetany
  • snítky čerstvého kopru

Očištěnou červenou řepu omyjeme, oloupeme a nadrobno nakrájím. Oloupanou cibulku jemně nasekáme a na rozehřátém másle ji zesklovatíme. Přidáme řepu, bobkový list, celý pepř a osmahneme. Vše podlijeme vývarem, osolíme a opepříme. Přikryté vaříme asi 20 minut na mírném ohni. Vyjmeme koření a okyselíme citronovou šťávou. Polévku rozmixujeme a nakonec vmícháme zakysanou smetanu. Dochutíme koprem a podáváme.

Plněná červená řepa

Budete potřebovat:

  • 1 svazek kopru
  • 40 obilných klíčků
  • 75 g uzeného sýra
  • 4 lžíce zákysu
  • 2 červené řepy
  • čtvrt litru zeleninového vývaru
  • 2 lžíce citronové šťávy

Řepu omyjeme a oloupeme. Naklíčené obilí povaříme asi 45 minut a řepu povaříme 45 minut ve slané vodě. Vše necháme zchladnout. Řepu si vydlabeme a zakapeme citronovou šťávou. Sýr nakrájíme na kostičky, přidáme nasekaný kopr a polovinu zákysu. Dopepříme, dosolíme a plníme do řepy. Vydlabanou dužinu rozmixujeme a smícháme se zbylým zákysem, osolíme, opepříme a ochutíme citronovou šťávou. Podáváme k plněné řepě.

Červená řepa s krůtí náplní

Budete potřebovat:

  • 4 červené řepy
  • sůl
  • 300 g krůtích prsou
  • 1 svazek pórkové cibule
  • 2 lžíce oleje
  • 300 ml smetany
  • 4 lžíce strouhanky
  • 50 g strouhaného parmazánu
  • 1 lžíce másla
  • 125 ml zeleninového vývaru
  • 4 lžíce zakysané smetany
  • trocha pažitky

Červenou řepu vaříme asi 45 minut v osolené vodě. Krůtí prsíčka omyjeme, osušíme a pokrájíme na kousky. Cibuli nakrájíme na kolečka a podusíme 5 minut na oleji. Pak dáme osmažit maso, které osolíme a opepříme. Přilijeme 100 ml smetany a necháme povařit. Troubu si předehřejeme na 160 stupňů.

Červenou řepu oloupeme a vydlabeme a naplníme krůtím masem. Strouhanka přijde dohromady s parmazánem a máslem a po jedné lžíci plníme na maso v řepě. Pak řepy pečeme v pekáčku asi 10 minut. Vydlabanou směs přivedeme do varu se smetanou a zakysanou smetanou a rozmixujeme. Přidáme dužinu a dochutíme. Omáčku dáváme k upečené řepě.

 

reklama
reklama
reklama