Zdravý jídelníček těhotné ženy: po čem sáhnout?
Pravidelný pitný režim a vyvážená strava bohatá na vitaminy a minerály: to je základ pro těhotné a kojící maminky i pro ženy, které chtějí otěhotnět a jejich partnery.
Pravidelný pitný režim a vyvážená strava bohatá na vitaminy a minerály: to je základ pro těhotné a kojící maminky i pro ženy, které chtějí otěhotnět a jejich partnery.
Vyvážená strava zaručí dostatečný přísun důležitých živin. Nejracionálnější způsob výživy představuje 1/3 čerstvé zeleniny a ovoce, 1/3 karbohydrátů v podobě tmavého pečiva, cereálií, těstovin a 1/3 zahrnující bílkoviny (maso, mléčné výrobky).
Vyvážená strava
Nejhorší je začátek. Kde najdeme vhodné potraviny? Jak je upravit, aby jídlo bylo chutné? Kolik čeho sníst? Nebojte se, stačí se rozhlédnout kolem sebe a nechat pomoci přírodu a střídající se roční období, které nabízí nejrozmanitější druhy ovoce a zeleniny! K tomu dodejme celou paletu exotického ovoce dostupnou po celý rok.
Vitaminy, vitaminy, vitaminy
Ovoce a zelenina obsahují vysoký podíl vitamínů (především C), vlákniny, minerálních látek a velmi důležitou kyselinu listovou. Díky nízkému energetickému obsahu nemusíme počítat kilojouly, protože jsou energicky chudé. (Výjimku představuje avokádo, to má naopak vysoký energický obsah a tuků až 23%.) Ovocný či zeleninový salát si připravíme alespoň jednou denně a k tomu ještě přidáme 1 kus během dne jako svačinu. Podle doporučení Státního zdravotnického ústavu ČR by měl dospělý člověk zkonzumovat denně 400 až 500 g ovoce a zeleniny.
Jestliže už nesneseme ani pohled na jablka, meruňky anebo hrušky, je ideální čas vyrazit za exotikou. Nové ovoce budeme zařazovat do svého repertoáru chutí postupně, abychom si nadměrnou konzumací nepřivodili třeba alergii. Snadno dostupné bývá oblíbené mango, kiwi anebo pomelo.
Zralé mango poznáme podle žluto-oranžovo-červené barvy slupky a sladké vůně. Jíme z něj dužinu. Mango obsahuje vysoký podíl vitamínů A, B a C. I přes jeho sladkou chuť má pouze 15% sacharidů. Kiwi je bohatým zdrojem vitaminů C, A a E. Při větší konzumaci ale může způsobit alergii, tak opatrně s množstvím! Ze skupiny citrusových poslední dobou vídáme také pomelo, ovoce podobné grepu, ale postrádající jeho hořkost. Je zdrojem vitamínu C, A, kalcia, železa, kyseliny listové.
Nepostradatelná kyselina listová
Pro zpestření jídelníčku nemusíme jíst jenom syrovou zeleninu a ovoce. Zejména v zimě oceníme širokou nabídku hluboce zmražené zeleniny, která i přes šokové zmražení obsahuje vysoké množství vitaminů. A jak ji připravit? Samozřejmě podle chuti! Zelenina zůstane krásně křupavá, když jako formu tepelného zpracování zvolíte přípravu v páře anebo rychlé povaření v délce jedné minuty. Neztratí tak moc vitaminů, chuti ani aroma.
Kyselinu listovou si tělo neumí vytvořit, takže před těhotenstvím a v jeho bychom měli dbát na její zvýšený přísun. Je totiž nepostradatelná při dělení buněk, a tím pádem při prevenci genetických poruch plodu a následného snížení rizika vrozených defektů nervové soustavy.
A kde ji hledat? Jak název napovídá, přirozeným zdrojem je tmavá listové zelenina (kapusta, špenát, zelený salát), dále pak kedluben, červená řepa, brokolice, hrášek, papája, jahody, játra, žloutek, celozrnné obiloviny, ořechy, ale i třeba jahody. Abychom zachovali její vysoký podíl v jídle, jíme zeleninu syrovou, případně spařenou. Může ji preventivně předepsat i lékař ve formě tabletek, což bývá asi tři měsíce před plánovaným početím.
zdroj: Výživa těhotných a kojících žen
Jak jíst a kolik?
- Karbohydráty chléb, cereálie, ovesné vločky, rýže, těstoviny, brambory: 5-7 porcí/den
- Ovoce a zelenina čerstvá, šťávy, mražená, konzervovaná: minimálně 5 porcí/den
- Mléčné produkty mléko (polotučné), jogurty, zákysy, sýry: 2-3 porce/den
- Maso, ryby libové hovězí, vepřové, drůbež, vejce, bílé ryby: 2 porce/den
- Tuky, cukry minimálně máslo, margaríny, cukrovinky, zákusky, čokoláda, sušenky: co nejméně
zdroj: BBC