reklama

Mezinárodní kuchyně na neděli? Proč ne!

Každý všední den můžete na Prima family sledovat pořad o vaření Prostřeno. Tentokrát jsme vybrali recepty z mezinárodní kuchyně!

Foto: Profimedia.cz

Každý člověk má chuť na jinou kuchyni. Proto jsme tentokrát sestavili nedělní menu z receptů pořadu Prostřeno a každý je z jiné země. Ochutnáte francouzskou cibulačku, českého kapra a maďarské krémeše.

Televize Prima family vysílá každý všední den od 18:00 hodin pořad o vaří. Kulinářské recepty ze všech koutů české i zahraniční kuchyně. Tentokrát se vaří poblíž Olomouce a jídla jsou přímo vybraná, jen ta společenská konverzace vázne. Uvařte si nedělní menu, které jsme složili z receptů světové kuchyně, upravené do českých podmínek.

Francouzská cibulačka

Nákupní seznam: 3 lžíce másla, 3 lžíce jíšky, 6 cibulí, 1 dávka bouquet garni, 100 ml suchého martini, 1 l kuřecího vývaru, 5 plátků sýru comté, 1 větší bageta, sůl a pepř

Oloupanou cibuli si nakrájíme na tenké plátky. V hrnci si rozpustíme máslo, přidáme cibulku, osolím, opepříme a promícháme. Pod pokličkou dusíme tak, abychom ji nespálili. Dále přidáme bouquet garni (tymián, bobkový list, velkolistou petržel, řapíkatý celer, mrkev, pórek). Po 40 minutách je cibule zlatohnědá. V této fázi přidáváme martini a až se alkohol vypaří, zalijeme vývarem.

Necháme zavařit a zahustíme jíškou. Dochutíme dle libosti solí a pepřem. Polévku naléváme do zapékacích nádob. Mezitím si nakrájené centimetrové plátky bagety vysušíme v troubě na 140 stupňů do křupava. Plátky následně položíme na polévku a přikryjeme plátkem sýra. Polévku dáme péct do rozpálené trouby až se sýr rozpustí. Cibulačku podáváme horkou.

Zavaloné kapr

Nákupní seznam: 1 kus kapra, olivový olej, osmina másla, sůl, 4 červené cibule, špetka koření na ryby, 1 palička česneku, 400 g anglické slaniny, 1 kg brambor, špetka rozmarýnu.

Z kapra si připravíme filety, které podélně nařízneme ke kůži. Okořeníme směsí na ryby a pořádně osolíme. Orestujeme kůží dolů na másle a dáme péct do trouby na 200 stupňů na bylinkové máslo. Směs, kterou zakryjeme kapra si připravíme z nakrájené cibule, česneku a slaniny a vše důkladně promícháme.

20 minut před dopečením vyndáme rybu a celou ji zakryjeme připravenou cibulovou směsí a necháme v troubě dopéct. Na talíři ozdobíme větvičkou rozmarýnu. Jako příloha poslouží nakrájené brambory na kolečka, která si osolíme a pečeme na vymazaném plechu asi 30  minut při 175 stupních.

Krémeše

Nákupní seznam: 2 balení bebe sušenek, 1 l mléka, 3 vanilkové pudinky, 500 ml bílého jogurtu, 1 pomazánkové máslo, 250 ml smetany na šlehání, 1 balení dětských piškotů, 1 panák rumu, 1 dávka moučkového cukru, 1 dávka čokolády na strouhání

Bebe sušenky naskládáme na plech. Do horkého uvařeného pudinku zašleháme 250 ml bílého jogurtu, dosladíme a nalijeme na sušenky. Hned naskládáme piškoty a pokapeme rumem. Ušleháme si šlehačku, přidáme do ní pomazánkové máslo a zbylého 250 ml jogurtu, znovu ušleháme a dosladíme. Směs navršíme na piškoty a posypeme nastrouhanou čokoládou.

 

 

 

 

reklama
reklama
reklama