reklama

Květy, které můžete sníst: Levandule, fialka, růže

Už jste někdy jedli květy orchideje, fuchsie nebo karafiátů? Vybrali jsme pro vás deset opravdových pochoutek. Vyzkoušejte naše recepty!

Foto: ISIFA/Thinkstock

Květy jsou dekorací v našich bytech a na zahrádkách. Víte, že je můžete naservírovat třeba k obědu? Stále častěji se přidávají do zajímavých receptů, jako originální příchuť, která dokonale lahodí i našemu oku.

Chcete je ochutnat a nevíte, jaké sbírat? Důležitá je správná identifikace jedlého druhu, sbírání v době vrcholného květu a hlavně jezte takové, které jsou pěstované bez použití pesticidů.

Správný výběr

Rozhodnete-li se ochutnat, pak vynechte květiny s ovadlými lísky, vybledlé či uzavřené. Měly by být rozvité, abyste si je dobře prohlédli. I květy mohou být nedozrálé, a pak jsou hořké nebo trpké (stejně chutnají přezrálé).

Tyhle na talíř nepatří!

Některé druhy mohou být jedovaté a neměly bychom je jíst, ani se jich dotýkat. V případě konzumace nám hrozí nepříjemné zažívací potíže: zvracení, velké bolesti žaludku a nepříjemné křeče. Raději zapomeňte na:  

  • šalvěj
  • verbenu
  • hrachor
  • oleandr
  • narcis
  • lobelku
  • azalku
  • rododendron

Podívejte se na 10 nejoblíbenějších z jedlých:

Levandule

Sladká květinová vůně se výborně hodí k dezertům, zmrzlině, čokoládě či ovocným salátům. Čekáte významné hosty? Dopřejte jim šampaňské s levandulovou ozdobou nebo lahodný voňavý sorbet. Kromě dobrot si můžete vyrobit olej, který dodá zeleninovým salátům jedinečnou chuť.

Levandulová bábovka

Budete potřebovat:

  • 140 g cukru
  •  lžičky vanilky
  • 1 lžičku sušené levandule
  • prášek do pečiva
  • 3 vejce
  • 125 g polohrubé mouky
  • 3 lžíce mléka
  • cukrovou polevu
  • čerstvou levanduli

Žloutky vyšlehejte s cukrem do pěny, přidejte rozpuštěné máslo, prosetou mouku s práškem do pečiva a vlažné mléko. Těsto dobře vyšlehejte a přidejte vanilku a lžičku sušené levandule. Nakonec přimíchejte sníh z bílků. Těsto vlijte do vymazané a vysypané formy a pečte na 180 °C asi 30 minut. Upečenou bábovku polijte cukrovou polevou a posypte čerstvou levandulí.

Růže

Patří mezi nejznámější jedlou ozdobu, která vybadá krásně a voní. Okvětní lístky báječně fungují jako barevný doplněk do salátů, v ovocných sorbetech nebo jako dekorace ovocných drinků.

Růžový likér

Budete potřebovat:

  • 150 g cukru
  • 15 lístků růže
  • 750 ml bílého rumu

Květy opláchněte ve studené vodě a nechte je okapat. Připravte si větší zavařovací sklenici, do které přijdejte cukr, růže a vše zalijte rumem. Sklenici zavřete a nechte na teplém místě odstát tři týdny. Po uplynutí doby, likér přefiltrujte přes plátno nebo kávový filtr do připravených láhví.

Fialka

Sladká, výrazná chuť. Dobře vypadají zamrazené v ledových kostkách nebo se hodí ke zmrzlině, salátům či dezertům. Mohou se používat i jako kandované. Její příbuzný druh, fiala lesní (drobné květy) bude vypadat pěkně na slavnostním chlebíčku, jednohubkách nebo jako ozdoba masových pokrmů se zeleninovým salátem.

Jarní bylinková polévka

Budete potřebovat:

  • 40 g másla
  • 40 g hladké mouky
  • 2,5 dl mléka
  • 2 hrsti fialek a pampelišek
  • 1, 25 l vody
  • 1 žloutek
  • petrželovou nať
  • pažitku

Z másla a mouky si připravte světlou jíšku, kterou zalijte vodou a dohladka vymíchejte. Květy nakrájejte a chvíli poduste na másle. Pak polévku osolte, opepřete a vložte do ní opečené fialky a pampelišky. Podávejte zjemněnou žloutkem rozšlehaným v trošce mléka. Dozdobte petrželkou a pažitkou.

Sedmikrásky

Drobné celé květy mohou ozvláštnit pokrmy nebo si je najemno nasekejte do salátů.

Pampeliška

Pochutnáte si na mladých nerozvitých květech vypražených na másle. Čeká vás sladká až medová příchuť. Můžete je nakládat do vína, octa nebo z nich vyrobit sirup. Otrhané okvětní lístky přidané do rýže vás uchvátí.

Orchidej

Každý květ se skládá z 3 kališních lístků a 3 okvětních plátků. Jsou krásné nejen na pohled, ale také velmi chutné. Skvěle vypadají vložené do sklenice šampaňského. Po vypití je můžete sníst, budou chutnat skvěle!

Karafiát

Kalich je obklopený 2-6 širokými listy, které mají sladkou a kořeněnou vůni. Před servírováním odstraňte bílou část okvětních lístků, mají nepříjemnou nahořklou chuť. Vyrobte si sirupy nebo je přidejte do ovocných salátů, šťáv či vína.

Karafiátový ocet

Budete potřebovat:

  • 3 hrsti karafiátových květů
  • 1 l vinného octa

Drobné květy zbavte stonků a nechte je na vzdušném místě zvadnou. Pak je vložte do láhve se širokým hrdlem a zalijte octem. Uzavřete, převážte a nechte karafiátové květy asi 15 dní na slunném, teplém místě vylouhovat. Voňavý ocet přefiltrujte do menších lahví a uložte na chladné místo.

Měsíček

Jistě ho znáte sušený v podobě bylinného čaje. Ale věděli jste, že jeho okvětní lístky skvěle chutnají v rýži, koláči, másle, jogurtu nebo omeletě.

Maceška

"Violetka" se používá jako jedlá dekorace na talíř. Fialová barva dodá šmrnc letním salátům.

Recept na mražené květy

Budete potřebovat:

  • trochu vody
  • bílek
  • štěteček
  • krystalový cukr

Rozšlehejte bílek s trochou vody a štětečkem květy potřete. Pak je posypte jemným krystalovým cukrem a nechte zaschnout. Na talíři budou vypadat jako "mražené" květy

Bezové květy

Velmi oblíbená ingredience, se kterou se dají dělat divy. Z bezu se vyrábí sirup, šťáva, čaj, med, polévka nebo úžasné smažené řízky. Květy patří k nejdostupnějším a nejchutnějším bylinkám. Ze sirupů připravíte osvěžující letní nápoje nebo je používejte proti nachlazení.

Recept na smažený bez v palačinkovém těstě

Budete potřebovat:

  • květy černého bezu
  • 1/4 mléka
  • 2 vejce
  • špetku soli
  • hladkou mouku
  • olej na smažení

Květy opláchněte a na chvilku namočte do slané vody. Z mléka, vajec, mouky a soli si připravte hustší palačinkové těsto. Namáčejte do něj květy a smažte je v rozpáleném oleji. Stopku nechte a odstřihněte ji až po osmažení.

zdroj: beskyd.cz, ireceptar.cz

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Je čas rebarbory. Ochutnejte 3 sladké recepty!

Jak na sušení prádla na zahradě i doma? Poradíme!

Inspirujte se: Paletový nábytek na zahradu i do interiéru

 

 

 

reklama
reklama
reklama