Jak na grilované ryby? Recepty i triky jsou tu!
Grilování nemusí být jen o vepřovém nebo hovězím steaku. Ugrilute si dobrou a kvalitní rybu! Víme, jak na to.
Grilování se stalo fenoménem nejen ve světě, ale také v celé České republice. Není nic příjemnějšího, než si s přáteli připravit na grilu nějaký dobrý steak, hamburger nebo rovnou rybu!
Připravili jsme pro vás pár rad, jak si ugrilovat ryby. Jde o bílé a lehce stravitelné maso, které se ke grilování výborně hodí. Zkuste ryby na grilu a nebudete litovat.
Jak si ugrilovat dobrou rybu
Maso ryb by mělo být součástí potravy každého z nás. Ryba je zdrojem důležitého jódu a dobře se tráví. Rybí maso je doporučované při dietách a jiných potížích s trávicím ústrojím. Mnoho z nás se ale v rybách moc nevyzná.
Grilovat se musí jen ryby čerstvé nebo krátkou dobu zamražené, které samovolně rozmrznou. Můžete grilovat všechny sladkovodní ryby a i některé mořské. Maso se snadno a rychle upeče. Nejlepší úprava je v celku nebo na menší filety či podkovy. Ryby se zásadně dlouho nemarinují. Stačí půl hodiny před grilováním.
S rybou zacházejte opatrně
Ryby se nejlépe snáší s čerstvou bylinkou, solí a olejem. K rybě se hodí mořská sůl, jemné koření, kmín, mletý pepř a čerstvé bylinky. Rybu dáváme na gril vždy rozpálený a kůží dolů. Ryba nesmí přijít na prudký plamen. Určitě s rybou manipulujte pomocí kleští, aby se vám nerozpadla. Kleště si před použitím potřete trochou másla.
Po grilování talíř s rybou doplňte bylinkovým máslem s trochou česneku. Nebojte se vytvářet dipy z kysané smetany, která bílé maso jemně podtrhne. Používejte vždy čerstvé a kvalitní suroviny.
Recepty na grilované ryby
1) Kapří špízy s houbami
Připravte si:
- 1 kg filetů z kapra
- 150 g slaniny
- kloboučky hub
- cibule
- paprika
- sůl, olej
- česnek
Z kapra si nakrájíme přiměřené špalíčky. Stejně postupujeme u slaniny, cibule a paprik. Střídavě ingredience napichujeme na grilovací jehly. Marinádu si připravíme z oleje, soli a prolisovaného česneku. Grilujeme asi 10 minut. Vhodnou přílohou je čerstvé pečivo, které můžete opéct na grilu s bylinkovým máslem.
2) Plněný pstruh s překvapením
Připravte si:
4 pstruhy střední velikosti- 12 sušených švestek
- 12 oloupaných mandlí
- sůl
- bílý pepř
- olej
- 8 plátků anglické slaniny
Pstruhy si opláchneme a osušíme. Osolíme zevnitř i zvenku a nakořeníme. Naplníme je sušenými švestkami, které jsou naplněné mandlemi. Pstruhy zabalíme do anglické slaniny a položíme na gril. Pečeme z obou stran dohromady 15 - 20 minut. Podáváme se zeleninovým salátem.
3.) Siven na rozmarýnu a česneku
Připravte si:
Maso si naložíme do marinády, kterou si připravíme z olivového oleje, česneku, rozmarýnu a petržele. Přidáme pepř a trochu soli. Necháme rybu půl hodiny v marinádě odpočinout.
Lepší je rybu před grilováním trochu nařezat po stranách. Pečeme na dobře rozpáleném grilu z každé strany minimálně 7 minut. Lepší variantou je rybu zabalit do alobalu. Lépe se tak propeče a je o něco zdravějším jídlem. Podávejte s opečeným chlebem a kouskem citrónu.
DOBROU CHUŤ!