reklama

Připravujete se na grilování?Chce to správné nářadí!

I nejdokonalejší recepty na grilování se minou účinku, když nebudete mít kvalitní nářadí na grilovávní

Foto: Isifa/Thinkstock

Červen je ideální doba začít grilovat. Receptů na grilování je velké množství. Když si vybereme správné marinády na grilování, naložíte maso, je třeba mít dobrý gril nebo alespoň kvalitní lávový kámen ke grilování. K úplné dokonalosti je třeba ještě pořídit dobré nářadí na grilování.

Na trhu existuje mnoho sad  na grilování. Jak naložit maso na grilování ví kde kdo, ale jak si vhodně vybrat kleště, lopatky a jehly na špízy, to už není tak snadné.

Ke kvalitnímu zahradnímu grilu patří dokonalý oheň

K tomu, abychom rozdělali dobrý oheň, pokud tedy nemáme elektrické grily, je na trhu k dispozici hned několik pomocníků. Co by vám rozhodně před grilováním nemělo chybět? Kupte si zapalovací set. U značkových prodejců za něj dáte i sedm set korun, ale levnější varianty se pohybují do 500 korun. Zapalovací set je určený do všech grilů na uhlí. Jedná se o startovací komín na brikety, který nám zaručí rychlou přípravu grilu.

Pokud neradi rozfoukáváte oheň, je možné zakoupit si mechanický rozdmíchávač. Funguje jednoduše na principu stlačování harmonikového systému, který úzkou trubicí vede vzduch přesně do ohniště. Před grilováním nezapomínejte ani na kvalitní brikety a pomocné podpalovače, ať už tekuté nebo pevné.

Od grilovací jehly až po lávové kameny na gril

Výrobci si dobře všimli, že grilování je oblíbenou činností mnoha lidí, proto vymysleli různé vychytávky. Pokud chceme maso jednoduše upéct bez starostí, můžeme si zakoupit různé držáky na ryby, špízové jehly, držák na kotletu nebo dokonce stojany na žebírka či drůbež. Jednoduché systémy s odolné oceli pomohou maso otáčet  a udržovat v dobré vzdálenosti od ohně.

Pro opravdové gurmány je na trhu pizza kámen, na kterém připravíte lahodnou pizzu nebo chleba. Pro bezpečnou manipulaci má po stranách madla s tepelně izolovaného materiálu. Než maso položíme na rošt, musíme se ujistit, že máme ten praví. Prodávají se rošty na grilování s vyměnitelným středem. Snadno si zvolíme šíři jednotlivých mřížek. V každé domácnosti, kde se griluje by neměl chybět ani litinový tál pro zdravé grilování nebo na recepty grilování drobných věcí, které by roštem propadly. Pokud chcete zachovat zdravé grilování, kupte si lávový kámen, z kterého je grilované maso přímo božské.

Bezpečné grilování a úklid grilu

Samozřejmě nesmíme zapomenout na grilovací náčiní. V sadě na grilování by měly být grilovací kleště, otáčecí lopatka na hamburgery a pevnější kleště na drobnější maso či jehlici a mašlovačka na potírání marinádou. Nezapomínejte chránit oděv zástěrou a rukavicemi, které jsou speciálně pro grilování prodloužené až k lokti, abychom bezpečně obsluhovali maso nad rozpáleným ohněm.

Při grilování se připaluje tuk a bílkovina z masa. Kupte si čistící přípravky, které jsou určené přímo na čištění grilu. K očištění roštu vám pomůže kartáč z ocelových štětinek, který je navíc opatřený škrabkou na odstranění napečené mastnoty.

Při výběru náčiní na grilování, grilovacích roštů a jiných pomocníků na gril dbejte na kvalitu materiálu. Vše by mělo být z ušlechtilé oceli, která je žáruvzdorná a vydrží i to, když nářadí na grilování zapomenete venku. Teď už jen chybí najít recepty na grilování, připravit marinády a hurá grilovat.

 

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama