Šéf tento týden griluje žebra a krůtí hamburgery
Zdeněk Pohlreich to za grilem opravdu umí. Máme pro vás tři recepty na úžasné grilování z pořadu Šéf na grilu II
Pořad Šéf na grilu měl v loňském roce takový úspěch, že se televize Prima rozhodla, že jej zařadí i v letošním roce těsně před prázdninami. Zdeňka Pohlreicha můžete sledovat každé pondělí ve 21.20 na Prima family.
Zdeněk Pohlreich je přímo mistr grilování. V tomto týdnu si pro diváky Tv Prima připravil marinovaná žebra, kotletky s grilovanými jablky a krůtí hamburger s pancettou. Vyzkoušejte recepty z pořadu Šéf na grilu a překvapte své kamarády nezapomenutelným grilováním.
Grilovaná žebírka z Oklahomy
Nákupní seznam: 1 kg vepřových žeber, 25 g cukr krystal, 15 g tmavý cukr, 15 g sladké papriky, 25 g uzené soli, 5 g chilli koření, 5 g římského kmínu, malá cibule, bílý pepř, čerstvě namletý černý pepř
V mixéru si rozkutrujeme oba cukry, papriku, sůl, chilli koření, římský kmín, cibuli, býlý a černý pepř. Z žeber si odstraníme tenkou blánu a celé je obalíme ve směsi připraveného koření. Maso necháme uležet nejméně dvě hodiny. Ideální je nechat žebra odpočinout do druhého dne.
V grilu si roztopíme brikety nebo nastavíme elektrické grily na teploty 170 stupňů. Žebra grilujeme 5 až 6 hodin velmi pomalu a každou hodinu je otočíme. Maso delším pečením získá lepší a šťavnatější chuť. Hotová žebra poznáte tak, že jdou od sebe velmi lehce a snadno.
Krůtí hamburger s pancettou
Nákupní seznam: 750 g mletého krůtího masa, sušená rajčata naložená v oleji, červená cibule, červená paprika, dvě špetky mořské soli, barevný pepř, 10 kusů pancetty nebo slaniny, 5 kusů hamburgerových housek, čerstvé listy salátu, plátky rajčat
Umeleme si krůtí maso a smícháme s nakrájenými sušenými rajčaty, estragonem. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, papriku. Pak maso osolíme a opepříme. Vše dobře promícháme. Vytvoříme si 4 až 5 burgerů a každý zabalíme do dvou plátků pancetty
Gril si rozpálíme a burgery grilujeme 4 až 5 minut z každé strany. Mezi tím si rozkrojte housky a poloviny rozpečte na grilu. Pečivu stačí půl minuty a je křupavé. Na housku si připravíme plátky rajčat a salátů. Přidáme hotové burgery a kdo chce, může si přidat majonézu nebo kečup.
Vepřové kotlety v jablečné marinádě
Nákupní seznam: 4 velké kotlety, 30 g tmavého cukru, 60 ml jablečného džusu, 60 ml sójové omáčky, malá cibule, mořská sůl, mletý pepř a olej na potření roštu
Kotlety nasolíme a opepříme. Na marinádu si smícháme jablečný džus, cukr, sójovou omáčku a nadrobno nasekanou cibulku. Vše dobře promícháme a kotlety naložíme do marinády. Maso necháme odpočinout v lednici minimálně hodinu.
Gril připravíme na přímé grilování. Potřeme rošt tukem a maso před grilováním osušíme ubrouskem. Kotlety grilujeme na přímém žáru 10 - 12 minut. Během té doby je jednou otočíme. Každé dvě minuty je dobré maso pootočit o devadesát stupňů, abychom vytvořili efekt mřížky. Hotové kotlety před podáváním nechejte ještě tři minuty odpočívat. Podávejte s ogrilovanými jablky v pomerančovém džusu, citronové šťávě. Při pečení jablka posypte tmavým cukrem a trochou soli.