Grilované dezerty: Pusťte sladkosti na rožeň
Celé menu na grilu? Proč ne! Tady jsou recepty na grilované dezerty.
Nechce se vám od návštěvy odbíhat, abyste nachystali dezert? Nemusíte. Klidně jej připravte přímo na grilu. Nezapomenutelný zážitek, který chutná.
Horké ovoce, ale i lívance či koláče rovnou z ohně. Překvapte své hosty jedinečnou vůní a podobou dezertu. Recepty jsou jednoduché a nezaberou příliš času.
Lívance s javorovým sirupem a se slaninou
Zajímavý recept z rukou Zdeňka Pohlreicha.
Na těsto si připravte:
- 8 g droždí
- 185 g mléka
- 140 g hladké mouky
- 2 vejce
- špetku soli
Dále budete potřebovat:
- 12 plátků slaniny
- javorový sirup
- moučkový cukr
- olej
POSTUP:
V ohřátém mléku rozmíchejte droždí, přisypte mouku a důkladně promíchejte. Nakonec přidejte vejce a špetku soli. Těsto nechte asi 30 minut kynout pod utěrkou.
Doporučujeme: Foto recept na cukeťák. Jaká je vaše tajná ingredience?
Zatím si rozpalte nad rožněm tál nebo pánev s trochou oleje. Lívance pečte dozlatova. Ke konci přidejte i plátky slaniny, aby byla dokonale křupavá. Dezert servírujte se slaninou, zalitý javorovým sirupem a závěrem posypte moučkovým cukrem.
Grilovaná jablka s tvarohem
Recept z pořadu Kluci v akci.
Budete potřebovat:
- 2 velká jablka
- 40 g másla
- 2 kávové lžičky mleté skořice
- 4 cl rumu nebo brandy
- 200 g měkkého tvarohu
- 40 g moučkového cukru
- 50 g rozinek
POSTUP:
Smíchejte si brandy, tvaroh a cukr. Jablka si rozpulte a odstraňte jádřince. Položte je řezem na gril. Když je otočíte, vložíte do důlku kousek másla. Následně je sundejte a posypte vanilkovým cukrem a skořicí. Podávejte je plněná tvarohovou pomazánkou a dozdobte mátou.
Ananas s máslovou polevou
Poznejte novou chuť ananasu.
Budete potřebovat:
- 1 středně velký ananas
- 1 lžíci mletého zázvoru
- 4 lžíce rozpuštěného másla
- 2 lžíce rumu
- 2 lžíce hnědého cukru
POSTUP:
Oloupejte ananas a nakrájejte na čtvrtky. Odstraňte tvrdý střed. Napíchněte na namočené špejle. Smíchejte máslo, rum, zázvor a cukr. Ananas marinádou potřete a grilujte asi 4 minuty. Před podáváním přelijte zbylou směsí.
Grilované banány s medem a skořicí
Zajímavé spojení horkého banánu s osvěžující zmrzlinou.
Budete potřebovat:
- 4 banány
- 2 lžíce medu
- 2 lžíce hnědého cukru
- šťávu z jednoho citronu
- 1 lžíci másla
- půl lžičky mleté skořice
- vanilkovou zmrzlinu
POSTUP:
Banány oloupejte a rozkrojte podélně. V míse je zalijte směsí medu, citronovou šťávou, rumem a skořicí. Nechte asi hodinu odpočívat. Namažte si alobal máslem a zabalte do něj banány i s marinádou. Grilujte asi osm minut. Podávejte s kopečkem vanilkové zmrzliny.
Ovocné špízy
Rozmanité ovoce pro náročné konzumenty.
Budete potřebovat:
- 2 pomeranče
- 1 mango
- 1 avokádo
- 1 papáju
- 1 ananas
- 2 limetky
- 200 g tekutého medu
- mascarpone
- máta
- javorový sirup
- opražené mandlové lupínky
Náš tip: Rozdíl mezi špekáčkem a buřtem: Jak poznat kvalitu?
POSTUP:
Ovoce očistěte a omyjte. Nakrájejte na stejně velké kousky, které střídavě napíchnete na namočené špejle. Limetkovou šťávu rozmíchejte s medem a nasekanou mátou. Takto připravenou marinádou potřete ovoce a grilujte asi 5 minut. Před podáváním přelijte javorovým sirupem a nahoru přidejte lžíci mascarpone a posypte lupínky.
Máte i vy zajímavé recepty na dezerty z grilu? Podělte se s námi o ně v diskuzi pod článkem.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:
7 tipů na pořádnou spíž. Kde a jak ji zařídit?
Hubnutí po padesátce: Triky, které pomohou
Nejdrsnější hasič světa: Co si myslí o dnešních mužích?