reklama

Rozdíl mezi špekáčkem a buřtem: Jak poznat kvalitu?

Špekáček nebo buřt? Rozdíl je velký. Jak poznat kvalitní výrobek?

Foto: Profimedia.cz

Grilování, oblíbená činnost v letních dnech. Češi objevili kouzlo domácích hamburgerů, grilovaných žeber a steaků. Přesto zůstávají věrní klasice - buřtům a špekáčkům. Jaký je v nich rozdíl a podle čeho poznat kvalitní výrobek?

Dostáváme se však do situace, kdy je výběr natolik široký, že se v sortimentu ztrácíme. Pojďme se podívat na segment masných výrobků blíže, ať víme, zda na ohýnek raději koupit špekáček či buřt.

Typickou chuť špekáčku mohli Češi poprvé ochutnat na Zemské jubilejní výstavě v roce 1891. Tehdy se prodával pod názvem uzenka. Podával se teplý s hořčicí a křenem a ihned si získal sympatie i místo v našich kuchyních. Ke grilování rozhodně patří.

Není to buřt

Letos je to 124 let, co si pochutnáváme na špekáčcích. Za dobu jejich existence si prošly mnohými změnami. Původní receptura se skládala z vyváženého množství vepřového a hovězího masa a obsahovala vložku z uzeného špeku. Právě díky němu dostaly své jméno. Postupem let se ale receptura měnila a u některých výrobců se poctivost začala vytrácet. My jsme si tak mnohdy opékali krásné "moučňáky", kterým chyběla jejich krásná masitá vůně a po rozkrojení postrádaly typickou mozaiku masa a kousků špeku.

Doporučujeme: Grilování je smrtelný koníček. Zkuste to jinak

"V klasickém špekáčku byste měli vždy najít minimálně 40 procent masa, a to zpravidla vepřového, které může být doplněno hovězím nebo telecím. Dejte si však pozor na záměnu špekáčku s buřtem. Ačkoliv jsou zažity jako synonymum, tak je legislativa nijak neupravuje," říká Karel Hegner z rodinné firmy Steinex. U všech druhů uzenin by pro nás měl být alfou a omegou obsah masa. Čím více masa, tím méně náhražek.

EU upravuje i českou pochoutku

V současné době evropská legislativa přísně stanovuje základní parametry, co musí obsahovat výrobek s názvem špekáček. "Kromě kvalitního vepřového a hovězího masa nesmí chybět špek. Ten dodá typickou chuť, která je pak finálně doladěna kořenící směsí. Nejčastěji je to česnek, pepř a někdy i špetka muškátového oříšku. Než se maso dostane do střívka, prochází procesem vymíchání v kutru. Maso je rozmělněno do směsi, do které se následně přidává špek a v poslední fázi koření. Poté se jí plní hovězí střívka s průměrem cca 3 cm na délku 5-7 cm. Kvalitní výrobek poznáte mimo jiné právě i podle toho, že je naražen v přírodním střívku a vázán ručně," vysvětluje Pavel Holeček, vedoucí řeznického úseku hypermarketu Globus.

Za žádných okolností nesmí obsahovat náhražky masa, jako například kůže, nebo další náhražky jako mouka nebo rostlinné tuky. Zda je kvalitní, poznáte u táboráku hned na první pohled a především pak kousnutí. Při opékání ten kvalitní voní a cítíte opravdovou chuť masa.

Nebojte se říci o důkaz

V prodejně si jej nechte rozkrojit, abyste viděli jeho typickou "mozaiku". Požádejte personál o informace, z čeho je produkt složený. Když kupujete balený výrobek, pořádně čtěte etiketu.

Jak se počítá podíl masa?

Etiketa je pro spotřebitele důležitým informačním vodítkem, kde se dočtou nejen údaje o výrobci, datu spotřeby nebo gramáži, ale pochopitelně i o složení. Pokud je ve výrobku použit separát (strojně oddělené maso), tak nesmí být započítáváno do deklarovaného obsahu masa uvedeném na etiketě. "Pro příklad můžeme uvést recepturu výrobku, kde je použito 10 kg hovězího předního, 10 kg libového vepřového, 25 kg vepřového výrobního masa, 15 kg vepřového sádla a 15 kg drůbežího strojně odděleného masa.

Náš tip: Jak poznat dobrý párek, když etiketa lže?

Nesprávná deklarace na obalu by byla následující: 10 % hovězího masa, 50 % vepřového masa, a 15 % drůbežího masa," přibližuje Karel Hegner a upřesňuje: "Na etiketě sledujte obsah masa, který vyjadřuje podíl čisté svaloviny. Dále pak maximální obsah soli. Čím nižší, tím lepší. Obsah soli vyšší než 2,5 %, musí být uveden na obalu," upřesňuje Karel Hegner. 

Co nejraději grilujete vy? Napište nám v diskuzi pod článkem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Proč někoho koušou komáři víc? Má sladkou krev

Díky práci z domova jsou lidé šťastnější a výkonnější

Nejčastější výmluvy mužů, kteří nechtějí sex

Tereza Těžká: Je nás pět, mám třikrát víc lásky i trápení. Je mýtus, že nežárlíme | Video: DVTV, Daniela Písařovicová
reklama
reklama
reklama