Chcete lehkou večeři? Vyzkoušejte recepty s pohankou
Na obilovinu jménem pohanka často zapomínáme, přestože naše babičky ji jedly a vařily úplně běžně. A je to škoda, pohanka je totiž plná vlákniny, důležitých minerálů i vitamínů. Pohanková večeře je tedy nejen lehká a chutná, ale i zdravá.
Na obilovinu jménem pohanka často zapomínáme, přestože naše babičky ji jedly a vařily úplně běžně. A je to škoda, pohanka je totiž plná vlákniny, důležitých minerálů i vitamínů. Pohanková večeře je tedy nejen lehká a chutná, ale i zdravá.
Inspirujte se proto našimi recepty:
Pohanková polévka
Ingredience:
- 10 dkg másla
- 10 dkg žampionů
- 1 l vody
- 1 lžička sekané petrželky
- 10 dkg petržele
- 10 dkg celeru
- 10 dkg pohanky
- 10 dkg mrkve
Postup:
Kořenovou zeleninu očistíme a nastrouháme. Kdo má rád žampiony, může přidat nakrájené čerstvé. Kdo má rád hodně zeleniny, nic nezkazí když přidá i pórek nebo balíček mražené zeleniny.
Pohanku na másle osmažíme. Zalijeme ji vodou, přidáme nastrouhanou kořenovou zeleninu, masox a vaříme asi 15 minut. Pak polévku vypneme. Do pohankové polévky přidáme najemno nakrájenou petrželku nebo pažitku a podáváme teplou.
Pohanka se žampiony a rukolou
Ingredience:
- 200 g bio pohanky
- 300 - 400 ml zeleninového vývaru
- 2 stroužky česneku
- 1 malá cibule
- 100 g čerstvých žampionů
- 1 lžička limetkové šťávy
- mletý černý pepř
- sůl
- rukola dle chuti
- olej
Postup:
Pohankové krupky vypereme ve studené vodě a necháme okapat. Cibuli a česnek oloupeme a jemně usekáme. Očištěné a oloupané žampiony nakrájíme na plátky. Rukolu omyjeme a necháme osušit.
Na horkém oleji nejprve restujeme asi 2 minuty žampiony. K houbám přidáme cibulku s česnekem a na mírné teplotě za stálého míchání je necháme zpěnit. Pak vmícháme vypranou pohanku, krátce orestujeme a přilijeme asi 300 ml silného zeleninového vývaru a limetkovou šťávu. Pohanku 2 - 3 minuty povaříme, potom ji zakryjeme poklicí, odstavíme z tepla a necháme 25 - 30 minut bobtnat. Pak k měkké pohance přilijeme podle potřeby zbývající vývar, vše prohřejeme a dochutíme solí a pepřem. Nakonec vmícháme rukolu, která pokrmu dodá svoji charakteristickou chuť a ihned servírujeme.
Kroupovou pohanku se žampiony a rukolou můžeme podávat jako samostatný teplý pokrm se zeleninovými saláty nebo jako přílohu k uzenému masu nebo pečeným rybám.
Zapečená pohanka se sýrem
Ingredience:
- 1 vejce
- 0,5 lžičky sušené petrželky
- 100 g pohanky
- 1 stroužek česneku
- 1 lžička gomasia nebo 0,5 lžičky mořské soli
- 0,5 lžičky majoránky
- 100 g strouhaného sýru
Postup:
Pohanku si připravíme podle návodu a vaříme do měkka. Mezitím si nastrouháme sýr a prolisujeme česnek. Do uvařené měkké pohanky vmícháme česnek, sýr, vejce a koření. Vše pečlivě zamícháme, přesypeme do pekáčku a dáme do trouby zapéct. Pečeme přibližně 30 minut. Podáváme teplé.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:
3 recepty na (opravdu) tradiční italské těstoviny
Medium, rare, well done: Vyznáte se v přípravě masa?
Muži, kteří myjí nádobí, mají horší sex