reklama

Chcete lehkou večeři? Vyzkoušejte recepty s pohankou

Na obilovinu jménem pohanka často zapomínáme, přestože naše babičky ji jedly a vařily úplně běžně. A je to škoda, pohanka je totiž plná vlákniny, důležitých minerálů i vitamínů. Pohanková večeře je tedy nejen lehká a chutná, ale i zdravá.

Foto: Profimedia.cz

Na obilovinu jménem pohanka často zapomínáme, přestože naše babičky ji jedly a vařily úplně běžně. A je to škoda, pohanka je totiž plná vlákniny, důležitých minerálů i vitamínů. Pohanková večeře je tedy nejen lehká a chutná, ale i zdravá.

Inspirujte se proto našimi recepty:

Pohanková polévka

Ingredience:

  • 10 dkg másla
  • 10 dkg žampionů
  • 1 l vody
  • 1 lžička sekané petrželky
  • 10 dkg petržele
  • 10 dkg celeru
  • 10 dkg pohanky
  • 10 dkg mrkve

Postup:

Kořenovou zeleninu očistíme a nastrouháme. Kdo má rád žampiony, může přidat nakrájené čerstvé. Kdo má rád hodně zeleniny, nic nezkazí když přidá i pórek nebo balíček mražené zeleniny.

Pohanku na másle osmažíme. Zalijeme ji vodou, přidáme nastrouhanou kořenovou zeleninu, masox a vaříme asi 15 minut. Pak polévku vypneme. Do pohankové polévky přidáme najemno nakrájenou petrželku nebo pažitku a podáváme teplou.

Pohanka se žampiony a rukolou

Ingredience:

  • 200 g bio pohanky
  • 300 - 400 ml zeleninového vývaru
  • 2 stroužky česneku
  • 1 malá cibule
  • 100 g čerstvých žampionů
  • 1 lžička limetkové šťávy
  • mletý černý pepř
  • sůl
  • rukola dle chuti
  • olej

Postup:

Pohankové krupky vypereme ve studené vodě a necháme okapat. Cibuli a česnek oloupeme a jemně usekáme. Očištěné a oloupané žampiony nakrájíme na plátky. Rukolu omyjeme a necháme osušit.

Na horkém oleji nejprve restujeme asi 2 minuty žampiony. K houbám přidáme cibulku s česnekem a na mírné teplotě za stálého míchání je necháme zpěnit. Pak vmícháme vypranou pohanku, krátce orestujeme a přilijeme asi 300 ml silného zeleninového vývaru a limetkovou šťávu. Pohanku 2 - 3 minuty povaříme, potom ji zakryjeme poklicí, odstavíme z tepla a necháme 25 - 30 minut bobtnat. Pak k měkké pohance přilijeme podle potřeby zbývající vývar, vše prohřejeme a dochutíme solí a pepřem. Nakonec vmícháme rukolu, která pokrmu dodá svoji charakteristickou chuť a ihned servírujeme.

Kroupovou pohanku se žampiony a rukolou můžeme podávat jako samostatný teplý pokrm se zeleninovými saláty nebo jako přílohu k uzenému masu nebo pečeným rybám.

Zapečená pohanka se sýrem

Ingredience:

  • 1 vejce
  • 0,5 lžičky sušené petrželky
  • 100 g pohanky
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžička gomasia nebo 0,5 lžičky mořské soli
  • 0,5 lžičky majoránky
  • 100 g strouhaného sýru

Postup:

Pohanku si připravíme podle návodu a vaříme do měkka. Mezitím si nastrouháme sýr a prolisujeme česnek. Do uvařené měkké pohanky vmícháme česnek, sýr, vejce a koření. Vše pečlivě zamícháme, přesypeme do pekáčku a dáme do trouby zapéct. Pečeme přibližně 30 minut. Podáváme teplé.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

3 recepty na (opravdu) tradiční italské těstoviny

Medium, rare, well done: Vyznáte se v přípravě masa?

Muži, kteří myjí nádobí, mají horší sex


reklama
Doporučené recepty
    reklama