3+1 recept na džemy, které trumfnou i vaši tchýni!
Není nad domácí marmeládu! Ochutnejte naše 3 skvělé recepty na borůvkový, malinový a broskvový džem!
Vyzkoušejte jednoduché recepty na malinový, broskvový a borůvkový džem. Připravíte je rychle a jejich lahodná chuť vás mile překvapí.
Toužíte po plné ovocné chuti džemů, ale nechce se vám utrácet za drahé výrobky v obchodech? Připravte si pravé a poctivé džemy doma. S následujícími recepty to zvládne opravdu každý.
Borůvkový džem s kousky jablek
Budete potřebovat:
- 500 g borůvek
- 500 g oloupaných jablek bez jadřinců
- 1 balení želírovacího cukru 2:1
- Borůvky pořádně omyjeme. Oloupaná a jadřinců zbavená jablka si nakrájíme na malé kousky a od každého druhu odvážíme 500 g.
- Ovoce přivedeme k varu, přidáme cukr a za stálého míchání vaříme asi 3 minuty.
- Uvařený džem ihned plníme do vyvařených sklenic, které uzavřeme a na 5 minut je otočíme dnem vzhůru.
Broskvový džem se skořicí
Budete potřebovat:
- 1 kg broskví
- 1 želírovací cukr 3:1
- 350 g cukru krupice
- 3 kousky skořice (velikost 5 centimetrů)
- 1 lžička kyseliny citronové
Náš tip: Oslaďte si život: TOP 40 receptů na skvělé džemy!
- Broskve si omyjeme, vypeckujeme, oloupeme a nakrájíme na menší kousky.
- Vložíme do hrnce, přidáme skořici a zvolna přivedeme k varu.
- Přidáme želírovací cukr, který si předem rozmícháme se 2 lžícemi cukru a minutu provaříme s broskvemi.
- Pak přidáme cukr a vaříme ještě alespoň 5 minut.
- Koření vyndáme a podle potřeby rozmixujeme tyčovým mixérem.
- Přidáme kyselinu citronovou.
- Vyzkoušíme, zda cukr želíruje. Kápneme trochu marmelády na talířek a počkáme, zda začne tuhnout.
- Ještě horké plníme do sklenice, kterou na 10 minut postavíme dnem vzhůru.
Malinový džem
Budete potřebovat:
- 500 g cukr krupice
- 2 lžíce citronové šťávy
- 1200 g malin
- 1 balíček želírovacího cukru 2:1
- Očištěné maliny nasypeme do hrnce a bez podlití je rozvaříme.
- Malinové pyré propasírujeme a navážíme si 1000 g malinové šťávy.
- Komu zrníčka nevadí, nemusí směs pasírovat.
- Přidáme 100 g cukru a přivedeme k varu.
- Za stálého míchání 10 minut povaříme.
- Přidáme želírovací cukr, promícháme a znovu přivedeme k varu.
- Pak vsypeme zbylý cukr, přidáme citronovou šťávu a vaříme ještě 5 minut.
- Ještě horkou marmeládu plníme do sklenic, které na 5 minut otočíme dnem vzhůru.
Švestkový džem s ořechy a rumem
Budete potřebovat:
- 1 kg švestek
- 500 g želírovacího cukru 2:1
- 2 malé pomeranče
- 100 g vlašských ořechů
- 75 ml tmavého rumu
Čtěte také: 6 tipů pro správné zavařování ovoce
- Promíchejte švestky s pomerančem a cukrem. Přiklopte a nechte alespoň 3 hodiny odpočívat, aby ovoce pustilo šťávu.
- Směs přivedeme k varu a za stálého míchání vaříme asi 1 hodinu, až vše zhoustne. Když na dně hrnce protáhnete vařečku a zůstane po ní cestička, je hotovo.
- Švestky nechte vychladnout, a pak vmíchejte ořechy a alkohol.
- Naplňte do sklenic, uzavřete a 10 minut je převařte v hrnci s trochou vody (asi 3 cm).
Jaký džem máte nejraději? Experimentujete s chutí ovoce a kořením? Napište nám do diskuze pod článkem své tipy!
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:
Zavařujete okurky? Zkuste to v mikrovlnce nebo myčce!
Nová daň za dovolenou: Křečové žíly
Budeme se brát. Ale jak vybrat prstýnky? Poradíme!