reklama

Zavařené letní ovoce? V zimě jako když najdete!

Zavařování je zábavné a uchováte tak dobroty z vaší zahrady

Foto: Profimedia.cz

Urodilo se vám na zahradě velké množství jahod, třešní, borůvek nebo angreštu? Zavařte si letní ovoce, nebo z něj udělejte výbornou domácí marmeládu.

Zavařování není tak složité, jak se může zdát. Stačí dodržovat pár základních pravidel a kompot z jablek nebo borůvkový džem v zimě, jako když najdete!

Bojíte se cukru?

Pokud vám přijde na jeden kilogram zralého ovoce kilogram cukru příliš, můžete to zkusit se solí. K zavařování se nepoužívá klasická kuchyňská sůl, ale ideální je sůl  mořská. Má vyšší přirozený výskyt minerálních látek.

Pokud používáte zralé ovoce, stačí špetka soli a vytáhnete z něj jeho přirozenou sladkost. Čím sladší ovoce, tím méně soli budeme přidávat. Pokud je ovoce málo sladké, přidejte do zavařenin sušené ovoce.

Nezapomínejte na čisté prostředí

Kazí se vám zavařeniny už po půl roce? Nedodržujete zásady hygieny. Vyberte plody bez poškození a ty, které nehnijí. Pořádně ovoce omyjte a vkládejte je jen do vypařené a čisté sklenice s umytým víčkem.

Dalším stupněm hygieny je správná doba zavařování. Při zavařování marmelády sundávejte z vrchu pěnu, která není nic jiného než sražené bílkoviny. Pěnu sundejte před přidáním cukru.

Ovoce pro diabetiky

Při zavařování si nakupte vhodné diabetické sladidlo. Pro takové případy na trhu existuje speciální dietní želírovací cukr, který diabetikům vykouzlí stejně dobrou marmeládu, jako s normálním cukrem.

Ulehčete si zavařování

Sterilizujeme proto, abychom usmrtili mikroorganismy. Zavařujte ve speciálním zavařovacím hrnci s teploměrem, kde poznáte, kdy a jak je ovoce hotové.

Po sterilizaci zchlazujte sklenice, zachováte u ovoce jejich přirozenou barvu a ovoce neměkne v horkém nálevu. Zavařeniny stačí horké nalít do sklenic, zavíčkovat a otočit dnem vzhůru. Jde o stejný efekt jako při sterilizaci.

Co lze zavařit?

Zavařovat můžeme téměř vše - ovoce, zeleninu, houby i maso. Zpracovávejte jen kvalitní a čerstvé potraviny. Používáme speciální sklenice s vičky s vlisovanou gumou.

Zavařeniny skladujeme v temnu a chladu víčkem dolů. Pokud je v zavařenině plíseň, ihned ji vyhoďte do koše. Kompoty skladujeme maximálně jeden rok.

Čeho se vyvarovat

Ochutnáváte-li marmeládu nebo nálev, lžičku ihned opláchněte. Sliny by mohli zvýšit riziko kazivosti. Neplňte sklenice nálevem a marmeládou až k hrdlu. Přesvědčte se, zda jsou sklenice v pořádku a nemají poškozený okraj. Stejně tak kontrolujeme i víčka.

 

 

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama