reklama
 

Recept na svátky: Luxusní meruňkové řezy s pudinkem

Jsou jednoduché, vynikající a nedají se zkazit. Stačí na ně hotové listové těsto z obchodu.

Foto: Monika Kuncová

Za okny podzimně zataženo, udělejte dětem o svátečním volnu radost alespoň dezertem. Meruňkové řezy s pudinkem vám dodají image báječné pekařky a přitom je snadno zvládnete.

Vlastně se skoro nedají zkazit, stačí použít hotové listové těsto z obchodu. Jen si uhlídejte, aby bylo čerstvé. A pak už je to snadné.

Suroviny na 8 porcí

  • 250 g listového těsta
  • 1 balíček piškotů
  • 3 vanilkové pudinky
  • 1 l plnotučného mléka
  • 0,5 kg čerstvých meruněk nebo sklenice meruňkového kompotu
  • 1 vanilkový cukr

Pracovní postup

Začneme pudinkem. Aby byl hustší, uvaříme ho z litru mléka a 3 pytlíků pudinku. Osladíme méně, pytlík vanilkového cukru by měl stačit. Když tak můžete ještě přidat krystalový cukr podle chuti. Po uvaření necháme za stálého míchání mírně zchladnout.

Čtěte také: Voňavá bezová marmeláda: Fotorecept krok za krokem

Pečicí papír zmuchláme, aby lépe držel tvar a vyložíme jím pekáček s vysokým okrajem. Listové těsto (obvykle se prodává 500 g, takže půlka balíčku bude stačit) rozdělíme na dvě stejné poloviny. První rozválíme do tenkého plátu ve tvaru obdélníku, kterým přikryjeme dno. Poklademe ho piškoty, mezery mezi nimi by měly být asi půl centimetru. Pokud používáme meruňky kompotované, zakapeme piškoty šťávou z kompotu. Máme-li ovoce čerstvé, použijeme trochu mléka nebo rumu.

Na připravený základ nalijeme vychladlý pudink a poklademe ho okapanými meruňkami. Jako poslední vrstvu přidáme druhý plát listového těsta.

Pekáč vložíme do vyhřáté trouby a pečeme na 180 C asi 30 minut. Hotovo je, když těsto zezlátne.

Čtěte také: Čokoládové mousse a další báječné recepty s piškoty

S konzumací ale ještě chvíli počkejte, až moučník úplně vystydne. Ideální je upéct řezy navečer, ráno budou nejlepší. Pudink vsákne do podkladu a těsto zespoda i shora změkne. Zbývá už jen posypat práškovým cukrem.

Dobrou chuť!

Naše tajné tipy

  • Jestliže jsou čerstvé meruňky kyselejší, můžete je obalit v krystalovém cukru.
  • Meruňky se dají nahradit jakýkoli ovocem, které máte rádi: jahodami, malinami, třešněmi...
  • Stejně tak se dá změnit příchuť pudinku: kokosový, čokoládový nebo karamelový. Fantazii se meze nekladou.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Recept na domácí jahodovou marmeládu

5 nejděsivějších míst v ČR: Tam děti rozhodně neberte!

12 důvodů, proč jíst meruňky. Prodlužují život

Vloupání na přehlídkové molo. Pařížskou komičku vykázala až Gigi Hadid | Video: Reuters/AP
reklama
reklama
reklama