100 g mletých blanšírovaných mandlí či kešu oříšků
3-4 citrony
2 lžíce tahini
2 lžíce sojanézy (např. kupovaná Kalma)
1 lžíce světlého misa (není nutné)
2-3 jarní cibulky
svazek čerstvé bazalky
svazek čerstvé máty
300 g kvalitního mraženého (či čerstvého, pokud je v sezoně) hrášku
Postup
Tofu vybalíme z balíčků, omyjeme, osušíme, zabalíme do čistých utěrek a zatížíme (např. prkénkem a na něm těžkými konzervami). Necháme nejméně hodinu (ale klidně déle) lisovat.
Tortilly vyskládáme do formy tak, aby se překrývaly a vytvořily okraj. Potřeme je olejem a necháme opéct v troubě do křupava. Tak si vytvoříme korpus na koláč.
Mezitím vybalíme tofu a rozdrobíme ho do mixéru (ideálně typ sekáček - food processor).
Přidáme rozemleté ořechy, citronovou šťávu (začneme s dvěma citrony), tahini, sojanézu, miso a rozmixujeme na hladký krém.
Pokud je příliš hutný, přidáme citronovou šťávu a/či trochu vody. Osolíme a opepříme.
Dle chuti přidáme (další) citronovou šťávu.
Čerstvé bylinky a cibulku nasekáme ostrým nožem na malé kousky a vmícháme do tofu krému.