reklama

Velikonoční recepty: Vyzkoušejte zdravější varianty a nezapomeňte na bylinky

Jarní koláč s tofu a hráškem

Ingredience:

  • těsto dle volby či např. 4-5 tortill
  • 600 g tofu natural (např. Alfabio)
  • 100 g mletých blanšírovaných mandlí či kešu oříšků
  • 3-4 citrony
  • 2 lžíce tahini
  • 2 lžíce sojanézy (např. kupovaná Kalma)
  • 1 lžíce světlého misa (není nutné)
  • 2-3 jarní cibulky
  • svazek čerstvé bazalky
  • svazek čerstvé máty
  • 300 g kvalitního mraženého (či čerstvého, pokud je v sezoně) hrášku

Postup

  1. Tofu vybalíme z balíčků, omyjeme, osušíme, zabalíme do čistých utěrek a zatížíme (např. prkénkem a na něm těžkými konzervami). Necháme nejméně hodinu (ale klidně déle) lisovat.
  2. Tortilly vyskládáme do formy tak, aby se překrývaly a vytvořily okraj. Potřeme je olejem a necháme opéct v troubě do křupava. Tak si vytvoříme korpus na koláč.
  3. Mezitím vybalíme tofu a rozdrobíme ho do mixéru (ideálně typ sekáček - food processor).
  4. Přidáme rozemleté ořechy, citronovou šťávu (začneme s dvěma citrony), tahini, sojanézu, miso a rozmixujeme na hladký krém.
  5. Pokud je příliš hutný, přidáme citronovou šťávu a/či trochu vody. Osolíme a opepříme.
  6. Dle chuti přidáme (další) citronovou šťávu.
  7. Čerstvé bylinky a cibulku nasekáme ostrým nožem na malé kousky a vmícháme do tofu krému.

Zdroj: veganotic.cz

Další zajímavé články

reklama
Doporučené recepty
    reklama