Velikonoční nádivka s bramborovou kaší, výhonky řeřichy a červené řepy
Ingredience:
- 200 g instantní kukuřičné polenty (například Probio)
- 6 lžic olivového oleje
- 2 kostičky zeleninového bujonu
- sůl
- 1 cibule
- 4 stroužky česneku
- 200 g uzeného tempehu
- 1 celer (asi 150 g)
- 1 toastový chléb (případně bílá veka či rohlíky)
- 3 hrsti mladých jarních bylin (kopřivy, pampelišky, popenec, …)
- pepř
- majoránka
- čerstvá petržel
Postup
- Nadrobno nasekanou cibuli orestujte na oleji, přidejte na tenké čtverečky nakrájený celer a tempeh.
- Nechte asi 10 minut podusit. Mezitím rozkrájejte na kostičky toustový chléb a osmažte do křupava na oleji.
- Ve velké míse smíchejte osmažený chléb, směs tempehu a posekané byliny. Řádně promíchejte a ochuťte solí, pepřem, rozmačkaným česnekem a majoránkou. Nechte chvilku uležet.
- Mezitím si připravte polentu. Do 1 litru vroucí vody s rozpuštěným zeleninovým bujonem postupně pomalu vsypte za stálého míchání instantní kukuřičnou krupici. Tuto hustou kaši smíchejte se zbytkem surovin. Případně ještě dochuťte solí a pepřem.
- Směs přelijte do vymazaného pekáčku, urovnejte a pečte asi 40 minut.
Náš tip: Podávejte pokrájené na silné plátky posypané čerstvou petrželkou, s bramborovou kaší, výhonky z řeřichy a červené řepy. Výborně chutná i studená.