reklama

Tradiční recepty ze svatomartinského menu: Dokřupava pečená husa, kaldoun nebo lokše

Tradiční svatomartinská husa

Co budete potřebovat:

  • 1 husa (3 kg)              
  • sůl                  
  • hrst celého kmínu                 
  • 8 malých červených jablek, rozpůlených  
  • mletá skořice a tlučený hřebíček na poprášení jablek             
  • bramborové knedlíky a dušené červené               
  • zelí k podávání

Postup

  1. Husu nasolte den předem a odložte ji do chladu. Druhý den ji pokmínujte, položte na mřížku do velkého pekáče nebo hlubšího plechu a podlijte vodou.
  2. Předehřejte troubu na 220 °C. Husu pečte 20 minut, pak snižte teplotu na 180 °C, zakryjte alobalem či druhým pekáčem a pečte asi 3 hodiny. Občas propíchněte kůži u stehen, aby vytekl tuk.
  3. Po 3 hodinách pečení tuk z pekáče odeberte, do výpeku vhoďte jablka poprášená skořicí a hřebíčkem a husu pečte odkrytou ještě další hodinu.
  4. Vyndejte z trouby a nechte husu před servírováním 20 minut odpočinout.
  5. Podávejte ji s jablky, bramborovými knedlíky a dušeným červeným zelím.

Další zajímavé články

reklama
reklama
reklama
reklama