reklama

Tradiční recepty ze svatomartinského menu: Dokřupava pečená husa, kaldoun nebo lokše

Lokše s mákem

Co budete potřebovat:

  • 200 g  mletého máku          

Na lokše:

  • 500 g  brambor                     
  • 100-150 g polohrubé mouky                  
  • sůl                  
  • husí sádlo

Postup

  1. Brambory uvařte ve slupce do měkka a nechte je zcela zchladnout. Teprve pak je oloupejte a nastrouhejte na jemné straně struhadla, přidejte k nim mouku a sůl a vypracujte elastické těsto.
  2. Postupně z něj vyválejte tenké placky a opečte je nasucho na pánvi.
  3. Lokše potírejte sádlem, skládejte na sebe a nechte zapařit. Potřete je sádlem a udržujte teplé.
  4. Srolujte je a podávejte sypané mletým mákem - jak to dělávají při svatomartinském hodování na Moravě.

Další zajímavé články

reklama
reklama
reklama
reklama