Na salát budeme nejprve potřebovat uvařit rýži. Aby byla pěkně sypká, propláchneme ji dobře studenou vodou, tím se z ní vymyje hodně škrobu. Rýži vaříme pod pokličkou do změknutí a necháme ji co nejrychleji zchladnout (rozprostřeme ji na plech s pečicím papírem).
Jakmile je vlažná, přendáme ji do mísy a necháme v lednici úplně vychladnout.
Mrkev nakrájíme na kostičky a jako jedinou zeleninu uvaříme s trochou soli do měkka.
Do rýže pak vmícháme všechnu zeleninu, nakrájenou na menší kostičky, a promícháme.
Tuňáka přidáme i s nálevem a ještě trochu zakapeme olivovým olejem.
A teď artyčoky. Jestliže nejste zvyklí na jejich chuť, doporučuji nejprve kousek ochutnat, než je přidáte do salátu. Pro někoho mohou být až moc extravagantním číslem.
Salát necháme odležet v lednici a další den si jej vychutnáváme za studena.