Nakrájíme lilek na cca 1cm kostičky, doporučujeme lilek krájet podélně, což zaručí, že nebude hořký.
Rozpálíme olej na smažení, přidáme lilek do rozpáleného oleje a smažíme dozlatova. Smažit déle na nižší teplotě, aby byl lilek křupavý. Dozlatova osmažený lilek necháme okapat.
Na jemné kostičky nakrájíme červenou cibulku a řapíkatý celer. Zahřejeme olivový olej v pánvičce na střední teplotě a cibulku s celerem zarestujeme.
Jakmile cibulka zesklovatí, přidáme rajčatový protlak a zarestujeme. Poté přidáme černé olivy, kapary a tuňáka.
Do pánvičky se základem dáme okapaný lilek a zamícháme. Zvlášť v misce rozpustíme cukr ve vinném octu.
Pokud při dochucování solí nebo pepřem nepoužíváme mlýnek, doporučujeme vždy napřed vše odměřit v ruce. Před a po každém dokořenění poctivě ochutnáváme.
Rozpuštěný cukr s vinným octem zamícháme do caponaty a podle vlastní chuti dosolíme a dopepříme. Necháme 5 minut odpočinout.
Dozlatova orestujeme bruschettu na pánvičce, s kapkou olivového oleje a špetkou soli. Místo pánvičky lze použít i topinkovač. Bruschettu bohatě ozdobíme caponatou a posypeme natrhanou bazalkou.