reklama

Skoro jako na dovolené u moře. Chutě, které vás přenesou do slastných dálek

Arancini plněné tuňákovým ragú (4 porce)

Ingredience 

  • 200 g kuskusu
  • 240 ml vody
  • 1 vejce
  • 50 g sýru Parmigiano
  • sůl
  • 3x 80 g tuňáka v plechovce (např. Rio Mare s citronem a černým pepřem)
  • 400 g cherry rajčat
  • 1 stroužek česneku
  • 4 cl olivového oleje
  • 10 g bazalky
  • sůl
  • pepř
  • rukola (na ozdobu)
  • 1 balení bůvolí mozzarelly
  • 300 g strouhanky
  • 250 g hladké mouky
  • 300 ml vody
  • olej na smažení 
     

Postup

  1. Kuskus osolíme, přidáme olej z tuňáka, promícháme a zalejeme vroucí vodou. Necháme zakryté 5 minut odpočívat.
  2. Poté do kuskusu rozklepneme vajíčko a najemno nastrouhaný sýr Parmigiano, zakryjeme a necháme vychladnout. 
  3. Rajčátka nakrájíme na malé kostky a dáme do misky. Česnek si rozmáčkneme pomocí nože a vložíme do rozpálené pánvičky s olivovým olejem. Jakmile má česnek zlatavou barvu, přidáme kostky rajčat a ztlumíme plotýnku na polovinu. Rajčata necháme vařit cca 15 minut. Pokud nemáme cherry rajčátka, tak nejprve každé rajče nařízneme ve tvaru ne příliš hlubokého "X" a vložíme na pár vteřin do horké vody. Poté radikálně ochladíme a sloupneme slupku.
  4. Základ suga je nyní téměř hotový a můžeme přidat tuňáka. Sugo prohříváme, dochutíme solí, pepřem a bazalkou. Naběračku hotového suga přidáme do odpočívajícího kuskusu a zbytek suga necháme vychladnout na pokojovou teplotu.
  5. Teď je čas připravit arancini: Mouku zalijeme vodou a důkladně rozmícháme na sametovou konzistenci. V tomto těstíčku budeme obalovat arancini.
  6. Kuskus promícháme se sugem, které jsme k němu přidali. Navlhčíme si dlaň, polévkovou lžící nabereme kuskus a v dlani tlakem formujeme tenkou mističku, do které vložíme předem nakrájenou mozzarellu a lžičku suga. Opět nabereme lžíci kuskusu a zaklopíme náplň. Opatrně, ale důkladně, pomocí druhé navlhčené ruky formujeme do tvaru hrušky. Opakujeme, dokud nezpracujeme všechen kuskus.
  7. Arancini necháme v lednici odpočinout, již po pár minutách budou mít pevnější konzistenci.
  8. Jednotlivé arancini ponoříme pomocí děrované naběračky do těstíčka, necháme okapat, vložíme do strouhanky a každou důkladně obalíme. Smažíme v rozpáleném oleji. Jakmile se zbarví, plotýnku ztlumíme a pozvolna smažíme dozlatova.
  9. Na talíř dáme rukolový salát, do něj vložíme arancini a k tomu do malé misky trochu suga na namáčení.

Další zajímavé články

reklama
reklama
reklama
reklama