reklama

Skoro jako na dovolené u moře. Chutě, které vás přenesou do slastných dálek

Polpette s polentou (4 porce)

Ingredience 

  • 100 g instantní polenty
  • 500 ml vody
  • 50 g másla
  • 50 g sýru Parmigiano
  • sůl
  • 3x 80 g konzervu tuňáka 
  • 1 stonek petržele
  • 1 jarní cibule
  • 1 chilli
  • 1 vajíčko
  • 1 polévková lžíce strouhanky
  • olej na smažení

 

Postup

  1. Připravíme si hrnec a dáme vařit vodu. Postupně přidáváme do teplé vody polentu a alespoň 15 minut důkladně mícháme. Jakmile během míchání dojdeme k bodu varu, ztlumíme hořák na střední teplotu. Místo vody můžeme použít vývar, jen pozor na výraznou chuť polenty.
  2. Po cca 15 minutách důkladného vaření můžeme pomalinku do polenty vmíchat máslo a předem na tenké plátky nastrouhaný sýr Parmigiano. Za pár minut bude polenta nádherně krémová a dochucená. Stačí jen ochutnat a případně dosolit.
  3. Na prkýnku si pomocí ostrého nože nakrájíme jarní cibulku na tenké plátky, chilli podélně rozřízneme, zbavíme semínek a nakrájíme též na tenké plátky. Odtrhneme lístky petržele a nasekáme na jemné kousky.
  4. Do velké mísy dáme tuňáka, přidáme veškerou nakrájenou zeleninu, chilli, vajíčko a strouhanku, jako když děláme karbanátky. Vše zamícháme a dochutím solí. Necháme pár minut v lednici odpočívat.
  5. Pomocí navlhčených rukou tvarujeme z mísy stejně velké karbanátky, každý pevně přitlačíme, aby držely tvar.
  6. Polpette smažíme v rozpáleném oleji. Jakmile se začnou zbarvovat, ztlumíme plotýnku a pozvolna smažíme dozlatova. Necháme okapat.
  7. K polpette můžeme servírovat barevný salát, který připravíme z 40 g stonků petržele, jednoho stonku jarní cibulky, 3 ředkviček, ½ citronu, 4 cl olivového oleje a soli a pepře.
  8. Servírujeme tak, že doprostřed talíře dáme naběračkou polentu, opatrně položíme dvě domácí polpette a dochutíme salátem, který navíc díky ředkvičce i krásně vypadá. 

Další zajímavé články

reklama
Doporučené recepty
    reklama