reklama

Skoro jako na dovolené u moře. Chutě, které vás přenesou do slastných dálek

Francouzský cuketový koláč dvou barev

Ingredience 

  • 150 g celozrnné špaldové mouky
  • 50 g rozmixovaných slunečnicových semínek na mouku
  • 100 g másla nebo ghí
  • 2 vejce
  • 1 lžička soli
  • pesto připravené z natě jarní cibulky, piniových nebo vlašských ořechů a olivového oleje
  • 1 žlutá a 1 zelená cuketa
  • 2 ovesné smetany
  • sůl
  • šťáva a kůra z 1 bio citronu
  • hrst tymiánu

Postup

  1. Cukety umyjeme, odkrojíme konce a pomocí škrabky je "nakrájíme" na plátky. Položíme na tác, lehce posolíme a necháme odpočívat.
  2. 2. Mouku společně se solí nasypeme do mísy robota, přidáme máslo nebo ghí (např. od Českého ghíčka) a rozmixujeme na drobenku.
  3. Pak přidáme jedno vejce a vše spojíme v těsto. Z těsta vytvoříme kouli, zabalíme ji do potravinové́ fólie a uložíme do lednice.
  4. Smetany nalijeme do mísy, přidáme k nim rozklepnuté druhé vejce a vše důkladně promícháme. Ochutíme solí, pepřem, citronovou šťávou a tymiánem.
  5. Těsto vyndáme z lednice a vyválíme ho na pomoučněné desce. Pak ho pomocí válečku přeneseme do vymazané formy a důkladně vtlačíme do záhybů̊.
  6. Celý plát těsta bohatě pokryjeme pestem a navrch vyskládáme plátky cuket. Vše zalijeme připravenou směsí smetany, vejce a koření.
  7. Koláč nejprve pečeme asi 30 minut přikrytý alobalem v troubě předehřáté na 180 stupňů. Pak alobal sundáme a pečeme ještě dalších 20 minut.

Další zajímavé články

reklama
Doporučené recepty
    reklama