reklama

Rychlé obědy pro celou rodinu. Jsou skvělé i do krabiček nebo na hektické víkendy

Dýňový quiche (4 porce)

Ingredience

Na korpus (forma Ø 25 cm)

  • 150 g celozrnné špaldové mouky
  • 75 g másla
  • 1 žloutek
  • 30 ml vody
  • špetka soli (3 g)

Na náplň

  • 4 vejce
  • 250 g 16% zakysané smetany
  • špetka pepře (2 g)
  • 100 g nivy
  • 100 g 30% goudy
  • ½ dýně hokaido (500 g)

Postup

  1. Nejprve si připravíme těsto na korpus: V míse si promícháme změklé máslo se žloutkem, moukou a špetkou soli. Postupně vypracováváme kompaktní těsto a přidáváme po lžících vodu. Pokud nespěcháte, doporučuji těsto nechat odležet v lednici, ale dá se dobře zpracovat i takto začerstva.
  2. Do zapékací formy si těsto buď vytlapkáme (není potřeba ji vymazávat), nebo jej vyválíme na tenkou placku (cca 5 mm vysokou) a přeložíme ji do formy (nezapomeňte na okraje cca 2,5 cm vysoké). Těsto na pár místech propícháme vidličkou, aby se nevzdouvalo.
  3. Dýni si vydlabeme a nakrájíme na drobné kostky, které osmažíme v pánvi na mírném plameni do zezlátnutí. To bude trvat cca 10 minut.
  4. Dýni pak přendáme na připravené těsto a přidáme nakrájené kostičky nivy a goudy.
  5. Vše přelijeme zakysanou smetanou rozmíchanou s vejci, špetkou soli a pepřem. Se solí nicméně opatrně, protože niva je sama o sobě dost slaná.
  6. Quiche pečeme na 190 °C přibližně 30-40 minut, dokud se neudělá zlatavá krusta. Vynikající je nejen ještě za tepla, ale i ve studeném provedení.
  7. S sebou si k němu namixujte salát z rajčátek, listového salátu a nastrouhané mrkve. 

Další zajímavé články

reklama
reklama
reklama
reklama