Dýňový quiche (4 porce)
Ingredience
Na korpus (forma Ø 25 cm)
- 150 g celozrnné špaldové mouky
- 75 g másla
- 1 žloutek
- 30 ml vody
- špetka soli (3 g)
Na náplň
- 4 vejce
- 250 g 16% zakysané smetany
- špetka pepře (2 g)
- 100 g nivy
- 100 g 30% goudy
- ½ dýně hokaido (500 g)
Postup
- Nejprve si připravíme těsto na korpus: V míse si promícháme změklé máslo se žloutkem, moukou a špetkou soli. Postupně vypracováváme kompaktní těsto a přidáváme po lžících vodu. Pokud nespěcháte, doporučuji těsto nechat odležet v lednici, ale dá se dobře zpracovat i takto začerstva.
- Do zapékací formy si těsto buď vytlapkáme (není potřeba ji vymazávat), nebo jej vyválíme na tenkou placku (cca 5 mm vysokou) a přeložíme ji do formy (nezapomeňte na okraje cca 2,5 cm vysoké). Těsto na pár místech propícháme vidličkou, aby se nevzdouvalo.
- Dýni si vydlabeme a nakrájíme na drobné kostky, které osmažíme v pánvi na mírném plameni do zezlátnutí. To bude trvat cca 10 minut.
- Dýni pak přendáme na připravené těsto a přidáme nakrájené kostičky nivy a goudy.
- Vše přelijeme zakysanou smetanou rozmíchanou s vejci, špetkou soli a pepřem. Se solí nicméně opatrně, protože niva je sama o sobě dost slaná.
- Quiche pečeme na 190 °C přibližně 30-40 minut, dokud se neudělá zlatavá krusta. Vynikající je nejen ještě za tepla, ale i ve studeném provedení.
- S sebou si k němu namixujte salát z rajčátek, listového salátu a nastrouhané mrkve.