reklama

Recepty na zdravé večeře: Odlehčete jídelníček s našimi tipy

Teplý čočkovo fazolový salát s červenou řepou

Ingredience:

  • 50 g syrové červené řepy
  • 50 g syrového celeru
  • řepkový olej
  • 1 cibule
  • 1 menší cuketa
  • 1 žlutá paprika
  • 50 g ovsa
  • 50 g čočky
  • 50 g černých fazolí
  • barevný drcený pepř hladkolistá petržel

Ingredience na krém:

  • 30 g syrového celeru
    20 g olivového oleje
  • 5 g čerstvého kopru
  • hoblinky parmazánu
  • podle potřeby zeleninový vývar (tak, abychom získali krémovou nebo tekutější konzistenci jako u dresingu)

Postup

  1. Nakrájíme syrovou bulvu řepy a celeru na kostičky cca 1×1×1cm.
  2. Rozehřejeme si řepkový olej na cca 130 °C a konfitujeme zeleninu, dokud není příjemná na skus.
  3. Uvaříme si oves, čočku a fazole. Cibulku nakrájíme na jemno, cuketu a žlutou papriku na menší kousky.
  4. Na pánvi rozehřejeme olej, zesklovatíme cibulku, přidáme cuketu a opečeme na barvu, pak přidáme papriku, tu stačí jen lehce orestovat.
  5. Posypeme troškou drceného barevného pepře. Přidáme uvařený oves, fazole a čočku a prohřejeme společně s čerstvě nasekanou hladkolistou petrželkou.
  6. Tuto směs naaranžujeme na talíř a posypeme konfitovanou červenou řepou a celerem. Talíř dozdobíme hoblinkami parmazánu a zelenkavým krémem, který připravíme následovně.
  7. Uvaříme si zbytky celeru, a když je úplně měkký, tak dáme do mixéru spolu s olivovým olejem, zeleninovým vývarem a čerstvým koprem. Je třeba mixovat dlouho, aby z toho vznikl krásný zelenkavý krém, který osolíme.
  8. Případně dochutíme parmezánem (rozmixujeme).

Další zajímavé články

reklama
reklama
reklama