Masité části předvaříme, dbáme, aby maso bylo stejnoměrně měkké. Játra semeleme syrová a promícháme s utřeným česnekem.
Masité části po tepelném zpracování rozemeleme nahrubo a uvařené vnitřnosti najemno. Přidáváme osmahnutou nakrájenou cibuli. Umleté vnitřnosti, maso a na kostičky nakrájené a namočené žemle (nebo uvařenou rýži či kroupy) smícháme dohromady, přidáme játra s česnekem, sůl a další zbylé přísady dle chuti. Poté zředíme vývarem.
Střeva obrátíme, vypereme a necháme okapat, pak je nakrájíme na délku 15 až 20 cm a uzavřeme na jednom konci špejlí. Připraveným prejtem je rukama nebo nabíječkou naplníme, poté je zašpejlujeme i z druhé strany.
Připravené jitrnice dáme sterilovat - vložíme je do vařící vody, snížíme teplotu a necháme vařit 20 minut až 30 minut. Jitrnice jsou hotové, když začnou plavat na hladině.
Uvařené jitrnice omyjeme a necháme vychladnout, po dobu chladnutí je obracíme, aby se tuk rozprostřel rovnoměrně.