Dýňové rizoto s parmazánem (2 porce)
Pokud máte už předem v krabičce nafermentovanou a uvařenou rýži, dýňové rizoto je extra rychlý pokrm. Místo rýže ale můžete vyzkoušet jakoukoliv jinou nafermentovanou obilovinu.
Ingredience
- špetka kurkumy
- 1 malá dýně Hokkaidó
- 4 lžíce panenského olivového oleje
- 60 g nafermentované a uvařené dlouhozrnné bio rýže
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička koriandru
- ½ lžičky drceného kmínu
- barevný pepř z mlýnku
- 100 g hoblin parmazánu
- ½ kostky bio zeleninového bujonu na rýži
- nerafinovaná sůl
- ½ citrónu
- 1 hrstka plocholisté petržele
Postup
- Rýži nasypeme do misky a přelijeme vodou. Přidáme probiotika (např. půl lžíce jablečného octa) a zakryjeme papírovou utěrkou. Při pokojové teplotě necháme dva dny fermentovat.
- Po fermentaci propláchneme rýži v sítu pod tekoucí vodou. Vaříme v sedminásobku vody s bio bujonem na skus. Pozor, při vaření od rýže neodcházíme, díky fermentaci je rychle vařená! Přebytečnou vodu z hotové rýže slijeme.
- Rýži skladujeme v lednici a podle potřeby použijeme. Doporučuji připravovat si hned větší množství.
- Dýni rozpůlíme a odstraníme jádřinec. Neloupeme a krájíme ji na malé kostky o velikosti asi 1,5 x 1,5 cm.
- V pánvi rozehřejeme mírně olej a přidáme nakrájenou dýni. Vsypeme najemno nasekaný česnek a restujeme dýni tak dlouho, až je měkká.
- Nasypeme k ní uvařenou rýži. Jemně osolíme a přikápneme citronovou šťávu.
- Přisypeme kurkumu a kapku olivového oleje. Dochutíme mletým kmínem, koriandrem, barevným pepřem. Osolíme podle chuti a zamícháme nasekanou petržel.
- Rizoto servírujeme posypané parmazánem.