reklama

Mikrobioložka: Recepty na rychlé večeře, které vám zajistí kvalitní spánek

Dýňové rizoto s parmazánem (2 porce)

Pokud máte už předem v krabičce nafermentovanou a uvařenou rýži, dýňové rizoto je extra rychlý pokrm. Místo rýže ale můžete vyzkoušet jakoukoliv jinou nafermentovanou obilovinu. 

Ingredience

  • špetka kurkumy
  • 1 malá dýně Hokkaidó
  • 4 lžíce panenského olivového oleje
  • 60 g nafermentované a uvařené dlouhozrnné bio rýže
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička koriandru
  • ½ lžičky drceného kmínu
  • barevný pepř z mlýnku
  • 100 g hoblin parmazánu
  • ½ kostky bio zeleninového bujonu na rýži
  • nerafinovaná sůl
  • ½ citrónu
  • 1 hrstka plocholisté petržele

Postup

  1. Rýži nasypeme do misky a přelijeme vodou. Přidáme probiotika (např. půl lžíce jablečného octa) a zakryjeme papírovou utěrkou. Při pokojové teplotě necháme dva dny fermentovat.
  2. Po fermentaci propláchneme rýži v sítu pod tekoucí vodou. Vaříme v sedminásobku vody s bio bujonem na skus. Pozor, při vaření od rýže neodcházíme, díky fermentaci je rychle vařená! Přebytečnou vodu z hotové rýže slijeme.
  3. Rýži skladujeme v lednici a podle potřeby použijeme. Doporučuji připravovat si hned větší množství.
  4. Dýni rozpůlíme a odstraníme jádřinec. Neloupeme a krájíme ji na malé kostky o velikosti asi 1,5 x 1,5 cm.
  5. V pánvi rozehřejeme mírně olej a přidáme nakrájenou dýni. Vsypeme najemno nasekaný česnek a restujeme dýni tak dlouho, až je měkká.
  6. Nasypeme k ní uvařenou rýži. Jemně osolíme a přikápneme citronovou šťávu.
  7. Přisypeme kurkumu a kapku olivového oleje. Dochutíme mletým kmínem, koriandrem, barevným pepřem. Osolíme podle chuti a zamícháme nasekanou petržel.
  8. Rizoto servírujeme posypané parmazánem.

Další zajímavé články

reklama
reklama
reklama