reklama

Mikrobioložka: Recepty na rychlé večeře, které vám zajistí kvalitní spánek

Fenyklová polévka se žampiony a rýží (3 l)

Ingredience

  • 1 hrst čerstvé bazalky
  • 1 fenykl 
  • 3 větší mrkve
  • 1 hrst žampionů
  • 2 lžíce přepuštěného másla
  • 3 stroužky česneku
  • 2 cibule
  • na špičku nože černého pepře
  • 2 plátky zázvoru
  • 150 g nafermentované uvařené dlouhozrnné rýže
  • 2 kostky bio zeleninového bujonu
  • nerafinovaná sůl
  • 2,5 l vody
  • 6 rajčat

Postup

  1. Příprava rýže: U rýže jsou na překážku obsažené fytáty, arzen a vyšší obsah škrobů. Fermentace a správná příprava jsou řešením, jak vše odstranit: Rýži v misce zalijeme vodou a přidáme probiotika (například 1 lžíci jablečného octa). Necháme dva dny fermentovat při pokojové teplotě.
  2. Druhý den v sítu pod tekoucí vodou dobře propláchneme. Propranou rýži dáme do hrnce a zalijeme sedminásobkem vody. Pro lepší chuť můžeme nadrobit kostku bio bujonu. Ovšem pozor - fermentovaná rýže se vaří jen krátce.
  3. Když je hotová, slijeme přebytečnou vodu, ve které je vyplavený arzen. Rýži necháme vychladnout a skladujeme v lednici v krabičce.
  4. Příprava polévky: Zeleninu a žampiony omyjeme a očistíme. Fenykl, cibuli a česnek nakrájíme na plátky, mrkev na nudličky.
  5. V hrnci rozpustíme přepuštěné máslo. Přidáme nakrájený fenykl, mrkev, česnek a cibuli.
  6. Chvíli restujeme, přidáme plátky zázvoru. Zalijeme vodou a nadrobíme bio bujon. Polévku táhneme pod pokličkou tak dlouho, až je zelenina měkká. Potom přidáme na kostky nakrájená rajčata.
  7. Zamícháme nasekanou bazalku. Přidáme na plátky nakrájené žampiony a necháme opět chvíli táhnout. Zamícháme nafermentovanou a uvařenou rýži. Dochutíme černým pepřem a podle chuti dosolíme.

Další zajímavé články

reklama
reklama
reklama
reklama